Veïns de Riudoms denuncien abocaments de la depuradora

Des de l’Ajuntament del municipi del Baix Camp s’admet que hi ha hagut una incidència en una de les bombes, però s’afirma que ja està solucionada. Les queixes assenyalen que les males olors són constants

02 agosto 2019 11:20 | Actualizado a 09 agosto 2019 08:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Pel barranc de Santa Eulàlia, a Riudoms, baixa aigua de color gris i olor forta. Mo Gispert ho assenyala just en el punt on el barranc conflueix amb la riera de Maspujols, que transcorre per Cambrils fins a desembocar al mar. «Fa dies que no plou. Això és aigua bruta que surt directament de la depuradora», es queixa aquesta riudomenca mentre mostra un punt on, de la brutícia, l’aigua fa bromera. Ella viu just al costat de l’estació depuradora d’aigües residuals del municipi i, a més, treballa a la vora. «La pudor sempre és constant i, aquests últims dies, s’ha intensificat», assenyala.

Des de l’Ajuntament, l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, admet que en els darrers dies hi ha hagut una «incidència», arran d’una bomba de la depuradora que s’hauria espatllat, per la qual cosa s’haurien produït abocaments. «La depuradora és municipal, però amb gestió externa per part de Comaigua. L’empresa ha notificat la incidència i, ara, ja està solucionada», segons explica Pedret, que afegeix: «Mediambientalment, no ha sigut un abocament excessivament greu, perquè l’aigua estava parcialment tractada», assegura. A més, remarca que Comaigua es farà càrrec de la neteja de la llera de la riera.

Malgrat tot, els veïns i gent que treballa a les zones properes a la depuradora del municipi asseguren que «no es tracta d’un fet puntual». «Segurament ara hi ha hagut una incidència, però les males olors hi han estat de tota la vida», diu Mo Gispert, que viu al costat de l’EDAR des de fa 20 anys. Un altre veí assenyala que la capacitat de la depuradora és inferior a la població actual de Riudoms. L’alcalde del municipi admet que l’equipament «està a punt d’arribar a la seva capacitat total». En concret, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, aquesta depuradora està en funcionament des de 1992 i estaria dissenyada por una població de 8.330 habitants, mentre que, el 2018, ja hi havia 6.565 habitants.

Projectada una ampliació

Davant els problemes que pot presentar una EDAR amb més de 25 anys en funcionament i a punt d’arribar al seu límit, ja s’està treballant en una ampliació de les instal·lacions. L’any passat ja es va adjudicar la redacció del projecte constructiu. «Es faria en uns terrenys municipals annexos a l’actual depuradora», explica Pedret. En concret, es preveu, per una banda, millorar la conducció de les aigües cap al pretractament. Pel que fa al tractament secundari, es millorarà l’actual reactor biològic. La línia de fangs, actualment deficitària, es farà nova.

Comentarios
Multimedia Diari