Veure i tocar ‘amb els ulls tancats’

Projecte. L’artista Àlvar Calvet mostra el seu treball al voltant del món de la ceguesa en una exposició al Museu de Reus

13 julio 2020 11:14 | Actualizado a 14 julio 2020 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«És la millor manera d’entendre una realitat, posar-se al lloc de l’altra persona». Amb aquestes paraules, l’artista Àlvar Calvet apropa en l’exposició Amb els ulls tancats el seu acostament al món de la ceguesa, un projecte que inicià l’any 2012. «L’exposició és una part del treball que vaig començar fa vuit anys, a partir d’un encàrrec d’una galeria de Madrid, que em van demanar un projecte de caràcter social.

Llavors, vaig decidir centrar-me en el món de la ceguesa –a partir de les entrevistes a sis persones cegues–, i d’alguna manera aquest projecte em va atrapar», explica l’artista, que durant anys ha estat vinculat a la ciutat de Reus per raons diverses, com el fet d’haver estat titular de pintura de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus i també per haver-se implicat en la Secció d’Art del Centre de Lectura, on va dirigir la Sala Fortuny durant la temporada 1997-1998.

La mostra de l’artista a Reus és complementària a una altra exposició titulada Negre sobre blanc, on s’exhibeix una selecció dels millors dibuixos de la col·lecció del Museu de Reus del raval de Santa Anna. És per això que Calvet assegura que «he escollit unes peces molt concretes». D’una banda, es pot veure el resultat artístic del treball 60 artistes com a cecs. «Vaig proposar a seixanta artistes del meu entorn proper i amics que s’autoretratessin, després de tapar-los els ulls», explica l’artista, qui està convençut que «posar-se en el lloc de l’invident és la millor manera d’entendre les limitacions que pot sentir aquesta persona».

Els visitants també podran observar el resultat de l’acció Amb els ulls tancats que dóna títol a la mateixa exposició. «Amb els ulls tancats, dibuixo les cares de diverses persones, retratant-les amb l’ajut del tacte», destaca Calvet. Si bé, reconeix que el treball Interacció a 6 mans és «per a mi molt important». En aquest cast, Àlvar Calvet explica que «amb els ulls tancats i juntament amb dues persones cegues, una de naixement i una altra que va deixar de veure-hi fa uns vint anys, ens autoretratem tocant-nos la cara».

Pel que fa a la relació entre les diferents obres, l’artista explica que «de cada una d’elles hi ha un treball videogràfic que té a veure amb la ceguesa i tots es poden veure a YouTube. Un dels primers és Noche i és el que dóna origen a tot, amb les entrevistes a sis persones cegues». Mentrestant, en Sis línies cegues, ell mateix actua com a invident guiat per una noia pigall. Cal destacar que Àlvar Calvet ha estat un dels artistes que ha participat en l’última edició del projecte d’art efímer Els Ports, Natura i Art amb l’acció Abraçar un paisatge amb els ulls tancats i que va formar part del vídeo documental de la convocatòria d’enguany.

Veure i tocar
Durant l’exposició, l’artista també ofereix la possibilitat de veure i tocar la versió tàctil del treball artístic 60 artistes com a cecs. Calvet les ha passat a relleu per mitjà d’un material especial per a persones cegues, amb l’ajut d’un forn fuser, que permet donar relleu a treballs de línia, amb l’ajut d’un paper químic al qual s’aporta calor.

«Diuen que quan una persona dibuixa un retrat, encara que no sigui un autoretrat, ja hi posa molt d’ella mateixa», afirma Àlvar Calvet i assegura que «quan a un artista li tapes allò que creu que és més important, que és la vista, d’entrada sempre hi ha inseguretat, però quan veu el resultat de l’autoretrat se sorprèn i està satisfet, perquè s’adona que la que creia una limitació no ho és». Així mateix, també es poden observar sis plafons de ceràmica després que l’artista sol·licités a un grup de ceramistes que traduïssin unes entrevistes de l’any 2012 al llenguatge ceràmic, fent una reinterpretació dels textos. «Va ser una manera de fer un regal simbòlic a les persones cegues que han col·laborat en el projecte», detalla Àlvar Calvet. A més, una altra de les peces que s’exposa és una camisa que –com explica l’artista– «és el resultat de passar a estampat una peça realitzada per sis persones cegues i que es pot veure al vídeo Noche».

Contradicció
Com a artista, donar visibilitat a la ceguesa li ha permès a Àlvar Calvet treballar diferents contextos socials i donar visibilitat a grups en risc d’exclusió. Però, l’artista fa èmfasi en el fet que «en l’àmbit de la ceguesa hi ha un element més rellevant que és la contradicció». «Els artistes ens movem, normalment, en el terreny que definim com a visual. Inclús el nostre nom a vegades és el d’artistes visuals», assegura Àlvar Calvet, per recordar que «quan la galeria de Madrid em va demanar un tema social vaig voler afrontar el món de la ceguesa per també contradir aquest món nostre, que només va dirigit a nosaltres mateixos. D’aquesta manera, he pogut aportar a les persones cegues alguna cosa del nostre món visual». Fruit d’aquest treball, Àlvar Calvet s’ha «enriquit» com artista. «L’experiència m’ha permès conèixer aquesta realitat i, des de llavors, no paro de plantejar-me com afrontar-me a l’art i la meva realitat a través de diferents elements», assegura. El resultat és que «he ampliat el meu univers sensible i el coneixement dels meus sentits». 

Tant és així que Àlvar Calvet reconeix que «vaig impartir un curs a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus que es deia Crear des dels Sentits, és a dir, analitzàvem els sentits per separat i després en conjunt. I realment crec que una obra d’art hauria de participar de tots aquests aspectes i potenciar-los». 

Per últim, Àlvar Calvet recorda que «la bellesa en aquesta exposició està en l’error i s’ha de mirar amb uns altres ulls, perquè tota obra d’art es despulla i queda l’essència del retrat».

Comentarios
Multimedia Diari