Vinux: jocs interactius i experiències úniques

Projecte. Carles Giménez, Maria Piñol i Pau Castellví són els impulsors de l’aplicació mòbil gratuïta que permet, a les persones usuàries, aprendre sobre vins

10 julio 2020 13:50 | Actualizado a 10 julio 2020 16:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb la ‘V’ de vi i la ‘X’ d’experiència, Carles Giménez, Maria Piñol i Pau Castellví han creat l’aplicació Vinux. «És una aplicació mòbil gratuïta que permet aprendre sobre vins a través de jocs interactius i experiències úniques», destaca Maria Piñol de l’estudi Mapiba, establert al Priorat, i encarregada del disseny gràfic de l’aplicació, mentre que Carles Giménez és el responsable d’operacions i Pau Castellví el de finances. El desenvolupament tècnic de l’aplicació és en col·laboració amb l’empresa Atlabs Digital del Baix Penedès.

El projecte va començar fa prop d’un any i mig, quan en Carles i en Pau es van preguntar sobre com podien aprendre del món del vi. «Ens vam adonar que no hi havia cap solució que s’adaptés al que buscàvem, ja que tot eren cursos bastant llargs, classes presencials, o llibres cars», explica Pau Castellví i afegeix que «de la mateixa manera que pots aprendre idiomes a través d’aplicacions, volíem una eina que fos gratuïta, que poguéssim utilitzar des de qualsevol lloc i que fos divertida». Cal destacar que el 2018 tots tres van guanyar el primer premi com a millor projecte empresarial dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona (6a edició), en la categoria de Turisme, Cultura i Experiències.

Intuïtiva i fàcil

A l’hora de fer realitat la iniciativa tecnològica, Maria Piñol destaca que «el disseny havia de ser intuïtiu, fàcil i atractiu per a les persones usuàries» i afegeix que «a través del disseny i de la comunicació, hem aconseguit equilibrar la tradició del món del vi amb un aire més modern, per apropar la cultura a les futures generacions», mentre que Pau Castellví afirma que «la nostra intenció és fer arribar la cultura vinícola a com més gent millor».

Pel que fa als continguts, ell mateix explica que «han estat validats per persones expertes, com enòlegs i responsables de bodegues que coneixem». Pel que fa al funcionament, segueix detallant, «cada persona usuària pot escollir sobre quin tema es vol formar, d’una manera molt pràctica». És per això que els continguts de l’aplicació repassen des de les varietats de raïm fins a les zones de producció, passant per consells per fer tastos o maridatges gastronòmics. Un cop seleccionat el bloc temàtic, s’hi poden trobar diferents nivells de dificultat dins del mateix. «Són blocs de coneixement de 10 preguntes amb preguntes interactives que permeten adquirir el vocabulari i el coneixement un cop se supera cada bloc», afirma Pau Castellví. A mesura que avança el joc, s’acumulen els punts i es poden aconseguir premis en les primeres posicions en una classificació global de les persones usuàries que hi juguen. «L’experiència d’aprenentatge que oferim és 360°, és a dir, és molt completa, i un cop assolit un coneixement oferim la possibilitat de visitar una bodega, o enviar vins a casa per fer un tast a cegues, per posar en pràctica el que has après», explica el responsable de finances.

A finals d’estiu estarà disponible la descàrrega de l’aplicació en la seva versió Producte Mínim Viable (MVP) per a dispositius iOS i Android. L’equip confia que en un termini d’entre 12 i 18 mesos podran treure al mercat la versió completa de Vinux. «Aleshores, els usuaris que ocupin les primeres posicions de la classificació tindran avantatges en aquesta versió final», explica Pau Castellví. De moment, qualsevol persona pot iniciar-se en Vinux siguin quins siguin els seus coneixements. Paral·lelament, Carles Giménez, Maria Piñol i Pau Castellví es proposen amb Vinux atraure el públic jove i despertar el seu interès pel món vinícola. «A principis dels anys 2000 hi havia el mateix consum de vi que de cervesa i ara la cervesa duplica el consum per càpita respecte al vi. A més, entre els joves hi ha un problema de desconnexió i de comunicació», explica Pau Castellví. És per això, que tots tres consideren que Vinux «és una oportunitat per reconnectar el món del vi, que és part de la nostra cultura, de la nostra història i del nostre paisatge».

Comentarios
Multimedia Diari