Volar a través dels versos i el llenguatge de Lluís Solà

Teatre Bartrina. El dramaturg reusenc Francesc Cerro-Ferran estrena avui, a les 
21.30 hores, l’espectacle ‘Solà sol Solà’, creat a partir de poemes de l’autor

18 septiembre 2020 10:09 | Actualizado a 18 septiembre 2020 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Emprenent un viatge sensorial, el dramaturg reusenc Francesc Cerro-Ferran convida a volar a través del llenguatge del poeta Lluís Solà en l’espectacle Solà sol Solà. El llenguatge del capvespre, avui divendres dirigirà al Teatre Bartrina (21.30 hores). «És una proposta de creació pròpia inspirada a partir dels versos del Lluís Solà. Hi ha pocs textos i menys espectacles en l’àmbit teatral que tractin el capvespre d’una manera específica», explica el director artístic, qui confessa que «per a mi, aquest moment és una obsessió, perquè el capvespre té un llenguatge propi, unes emocions, una música, un ambient i també una manera de respirar». 

Francesc Cerro-Ferran ha trobat tot aquest llenguatge en els versos de Lluís Solà, de qui assegura que «si fos un poeta estranger, tothom el llegiria i l’hauria estudiat a les escoles. És una de les grans veus de la poesia d’aquest país, i no entenc per què no se li ha donat més importància».
En l’espectacle Solà sol Solà. El llenguatge del capvespre, el director artístic convida al públic a volar per «la poesia i els versos necessaris de Lluís Solà». «Des del punt de vista estilístic, treballa el llenguatge d’una manera pulcra i preciosista. Escoltar un sol vers d’ell és com una pintura, és a dir, un plaer per als sentits», afegeix Francesc Cerro-Ferran. En aquesta mateixa línia, el dramaturg reusenc fa valdre que «el poeta coneix molt bé la llengua i el llenguatge, i fa màgia amb les paraules i les imatges perquè. de vegades, la poesia té un punt estètic, però Lluís Solà transcendeix l’estètica i la transforma en una obra mestra. Així mateix, reconeix que «volar a partir del que ha escrit qualsevol gran poeta, i que un espectacle estigui a l’altura de les seves paraules, és una responsabilitat, i a partir del món de Lluís Solà he creat un món paral·lel a l’escenari». 

De l’obra del poeta, Francesc Cerro-Ferran destaca que «un eix vertebrador és el silenci, i és una de les coses que més m’ha seduït, així com el concepte de capvespre com al·legoria a aquest silenci, reclusió i reflexió, i també la llibertat, tan necessària en moments com l’actual».

Essència de l’ànima
I d’aquesta manera l’espectacle –que s’inclou en el cicle ‘Projecte Bartrina. Cultura de proximitat’– mostrarà «el sentit més profund de la paraula per arribar a l’essència de l’ànima». Els encarregats de posar veu a les paraules són Elisabet Márquez i Jordi Francesch que, segons Francesc Cerro-Ferran, «conversen a cau d’orella i al capvespre sobre el més profund de l’ànima dels personatges, amb intensitat i llenguatge d’orfebreria». Dels intèrprets, el dramaturg reusenc destaca que «Jordi Francesch és un actor de casa nostra i especialista en el món de la poesia, per la seva saviesa i calidesa de la veu», mentre que d’Elisabet Márquez afirma que «és un descobriment i l’espectacle és un dels seus primers passos en l’àmbit professional. És un gust poder mostrar aquest talent». 

Comentarios
Multimedia Diari