Xavier Graset: «Quan esclata la Tronada, tot el món es paralitza»

La ciutat enceta la Festa Major de Sant Pere amb l’encesa de la primera Tronada a càrrec del pregoner. En el seu discurs, el periodista va destacar el seu vincle amb la ciutat i també va analitzar l’actualitat política

25 junio 2018 09:12 | Actualizado a 28 junio 2018 10:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Sempre he pensat que veure el pregó ha de ser bonic, però has de venir una hora abans a agafar lloc». El cert és que el saló de plens de l’Ajuntament de Reus es va quedar petit per acollir al nombrós públic durant el pregó de la Festa Major de Sant Pere.

«Júlia està molt ple. Aquí és on els polítics prenen les decisions importants. Farem això i farem allò», explicava una mare a la seva filla, qui finalment van preferir gaudir de la ballada dels Gegants, la Mulassa, l’Àliga i la resta d’elements festius a la plaça Mercadal. Van ser els encarregats d’animar i fer ballar als reusencs que envoltaven la plaça esperant l’encesa de la primera Tronada.

Al saló de plens cada cop era més difícil fer-se un lloc per assistir a aquest acte entranyable de la festa major reusenca. Les primeres paraules de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, van anar dirigides a subratllar que la Festa Major és una festa «d’inclusió i agermanament» i va afegir que «és una festa que es fa sentir i la sentim en tant que és patrimoni sentimental de tots nosaltres». La situació política també va ser protagonista. Ni els regidors del Partit Popular ni els de Ciutadans van ocupar els seus seients al saló de plens. En el seu lloc, els regidors de la CUP hi van col·locar llaços grocs, un fet que, davant la sorpresa de l’alcalde, va ser reconegut amb els aplaudiments del públic congregat. El periodista Xavier Graset va ser l’encarregat de pronunciar el pregó. Al llarg del seu discurs va tenir paraules d’agraïment i reconeixement a la seva vinculació amb Reus. «Agraeixo el convit de ser el pregoner, de ser en certa manera l’esca de la festa d’aquest 2018, perquè és un orgull per a mi que sóc un RTV. Un RTV especial. Sóc de Reus i també de Vila-seca i de tota la vida», va afirmar. Des del faristol del saló de plens, el pregoner també va tenir paraules per compartir la seva alegria en poder encendre la primera Tronada. «Quan esclata la Tronada de Reus, tot el món es paralitza. Totes les mirades, tots els sentits, tota l’atenció de la humanitat queden concentrades en aquest esclat de la plaça del Mercadal de foc, pólvora i festa. Reus és durant la Tronada el centre del món!», va assegurar.

Enmig del pregó, la situació política va prendre novament el protagonisme. La regidora de Ciutadans, Josefa Labrador, i la del Partit Popular, Dolors Compte, van entrar al saló de plens per retirar els llaços grocs. En reprendre el discurs, Xavier Graset també va tenir paraules per analitzar l’actualitat. «Un pregó de festa per temps convulsos, just quan ningú fa el que li pertoca, en què l’aiguabarreig de política i justícia ha subvertit el sentit de cada àmbit. En què tot s’aprofita per embolicar la troca», va afirmar, a més de reivindicar «el moviment de protesta pacífica i pionera, modèlica, constant, impactant, com el dels Avis de Reus».

Després del pregó, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, va anunciar la distinció del Tro de Festa 2018, que enguany va rebre el comunicador Josep Baiges «pel seu compromís vital amb la divulgació i defensa de la història de la ciutat, sentir i costums, i també per ser un referent incansable de passió i orgull reusencs». En agraïment, Josep Baiges va afirmar que «em sento més còmode donant premis i no rebent-los», i va compartir el seu premi amb els periodistes, la Cambra de Comerç, amb els que fan possible la festa i la seva família, entre altres. Les seves últimes paraules van anar dedicades a recordar al Jordi Boronat, més conegut com a ‘Jorbor’. Seguidament, el pregoner Xavier Graset, va sortir al balcó de l’Ajuntament per convidar a la ciutat a gaudir de la festa, per després trepitjar la plaça Mercadal i encendre la primera Tronada. La Festa Major de Sant Pere va començar, un any més, enmig de l’olor de pólvora.

Comentarios
Multimedia Diari