Xavier Graset torna a l’escenari amb Txèkhov

El periodista vila-secà interpretarà aquest dissabte a Reus l’obra ‘Sobre els danys del tabac i les ostres’, dirigida per Francesc Cerro

30 noviembre 2017 10:39 | Actualizado a 30 noviembre 2017 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Xavier Graset tornarà a posar-se a la pell d’Ivan Ivanòvitx a l’obra 'Sobre els danys del tabac i les ostres', basada en els textos d’Anton Txèkhov i dirigida pel director teatral reusenc Francesc Cerro.

El periodista polifacètic presentarà aquest monòleg tragicòmic dissabte al vespre a la Sala Santa Llúcia de Reus, una oportunitat per a descobrir aquesta faceta artística més enllà de les seves capacitats comunicatives.

El vila-secà va començar a interpretar aquest personatge el 2009 i quatre anys més tard va portar aquesta obra per diferents teatres catalans, com el Bartina de Reus o la Sala Villaroel de Barcelona. 

«La idea va sorgir a la Selva del Camp. El Francesc gestionava la programació cultural del castell i vam muntar un monòleg més curt basat en el text Sobre els danys del tabac i més tard vam apostar per afegir-hi el conte de Les ostres que fa referència a la infantesa del protagonista», explica Graset.

Dos anys després de fer la darrera funció, el periodista reprèn amb il·lusió aquest paper de savi boig. «Quan m’ho van proposar a l’estiu no ho vaig dubtar. A base d’assajos el monòleg ha tornat a sortir», apunta. 

Vestit amb un estilisme inspirat en el segle XIX, amb frac, ulleres i rellotge de butxaca, Graset puja a l’escenari interpretant a l’Ivan Ivànovitx, un pare de família que té 9 filles i una dona que el turmenta.

«És un personatge que sembla que pugi al Dragon Khan, que en sec està a dalt de tot i de sobte avall. És un pobre desgraciat, un beneit. L’obra destil·la una certa misogínia», descriu el periodista.

Les persones que vagin al teatre es trobaran amb una obra que reflexiona sobre la vida en parella.

«El protagonista és un autodidacte, fa experiments a casa seva. És el perfil de savi aficionat de jocs de química que explora sense tenir formació acadèmica ni universitària», afirma.


Apassionat del teatre

Graset és un «malalt del teatre» des de fa molts anys, de fet, cada any participa en l’obra nadalenca dels Pastorets de Vila-seca i també modera els monòlegs al Teatre Lliure.

«M’agrada molt. El Francesc m’ha formatat per a aquesta obra. Si m’haguessin dit que algun dia actuaria m’hauria pessigat per creure-m’ho», assegura l’actor, que afegeix que aquesta faceta «és un divertiment per omplir el cap d’altres coses i explorar-me en altres registres comunicatius».

Després de dos mesos intensos informativament, el periodista té previst centrar-se en aquesta obra i representar-la en més ciutats. També al febrer a Valls farà la lectura dramatitzada de Safira amb l’actriu Violant Llopis.

Comentarios
Multimedia Diari