Xavier Salvat: «Hem optat per estar units i actuar amb seny»

Entrevista al president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Reus. El col·lectiu de professionals de l’hostaleria de la ciutat observa amb atenció les novetats de la desescalada per tal de complir tots els criteris de seguretat

17 mayo 2020 17:20 | Actualizado a 27 mayo 2020 08:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Xavier Salvat és el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Reus (AEHR), la qual es va constituir a principis d’any amb els objectius de fer de paraigües de cadascun dels associats, així com esdevenir un ens a través de  qual projectar i millorar l’oferta hostalera de la capital del Baix Camp. Ara, passat el confinament i en plena desescalada, Salvat fa una revisió de tot allò que li queda per endavant al sector.

Com han viscut el confinament? Han trobat noves alternatives per continuar l’activitat dels seus negocis?
Està sent una etapa difícil i el confinament l’hem passat com bonament hem pogut. Molts dels restauradors hem optat per dur a terme serveis a domicili, amb el Restaurant a Casa, per exemple, però generalment ha estat un cop molt fort. Amb sort assumies entre una desena i vintena de comandes. Tot i que no sufraga la pèrdua que suposa tancar l’establiment, sempre s’agraeix. 
D’altra banda, com a associació, constituïda al gener, hem hagut d’aturar totes les activitats previstes. Ha estat un moment de pausa total i tot el que volíem fer, ho hem hagut de reformular. 

Els objectius de l’AEHR han canviat amb aquesta nova situació de crisi?
A l’associació hem optat per estar units i actuar amb seny. Cal prendre bones decisions, especialment segures per als empresaris i per als clients. Durant el confinament, hem mirat d’informar-nos de totes les mesures de seguretat convenients, d’estar en contacte amb els adherits. El que volem els professionals de l’hostaleria és garantir la nostra supervivència. Som conscients que ha estat una situació complexa per a tots els sectors. 

«El que volem els professionals de l’hostaleria és garantir la nostra supervivència. És una situació complexa per a tots els sectors»

Què han fet des de l’associació durant aquesta pausa?
Com a associació, hem mirat de fer reunions per videoconferència per seguir informats de com anaven les situacions dels diferents restauradors del territori. Cada novetat publicada al BOE, l’hem anada transmetent, ja que hem tingut molta informació per pair. D’altres també han aprofitat per formar-se, aprendre receptes noves i saber més de les noves tecnologies. En l’aspecte tecnològic, precisament, és on creiem que hi haurà un abans i un després. S’estan imposant noves formes de treballar i creiem que pot ser positiu per a la nostra manera de treballar, així com automatitzar certs processos.  

Com encaren els primers dies de desescalada?
Mirem d’estar molt alerta. Necessitem facturar, però hem d’actuar amb seny. Hi ha gent que té més d’un establiment i totes les decisions que prengui, les ha de meditar molt. La preocupació majoritària dels diferents associats, com és natural, és que es produeixi un rebrot, a més dels problemes econòmics que estan patint,  sigui esperant rebre ajudes o expectants de novetats administratives. 

«En l’aspecte tecnològic,  hi haurà un abans i un després. S’imposen noves formes de treballar i això pot ser positiu»

D’altra banda, el fet d’obrir en un 50% la terrassa esdevé un vertader repte, ja que la despesa pel fet d’obrir el negoci ja és superior al que puguis guanyar, també estem pagant els mínims; tinguis la terrassa com la tinguis, has d’obrir com si estiguessis al 100%. En el meu cas personal, amb Cal Serret, no hem obert encara. Volem esperar-nos al 25 de maig. 

Com vostè, altres empresaris de l’associació de la capital del Baix Camp han optat per obrir més endavant?   
De l’associació, gairebé la majoria prefereixen esperar-se una mica i som uns 40 membres. Potser més del 70% ha optat per veure com evoluciona tot. I és que a partir del 25 de maig, quan es pugui obrir 30% a l’interior i 50% a l’exterior, potser hi haurà més volum de feina. 

Es plantegen en un futur canviar els seus horaris per sufragar els dos mesos que han estat tancats?
Això va en funció de la decisió de cada empresari en particular. Si tot va com ha d’anar, en el meu cas cercaré altres maneres de pal·liar la pèrdua de volum de clients. En aquest cas, potser a l’estiu em plantejo fer sopars, a banda dels esmorzars i els menús diaris casolans que ja feia, i allargar l’horari els cap de setmana. 

Com veuen el futur a curt termini?
En l’aspecte turístic ho veiem una mica negre, no parlem dels establiments de la costa. Els que no vivim del turisme en exclusiva, és a dir, podem atraure tant públic local com del territori, esperem que esdevingui una bona experiència. Almenys esperem que els valors dels clients impliquin apostar pels establiments de proximitat. Creiem que tindran una major empatia després de tota aquesta crisi, que ha afectat tothom.

Comentarios
Multimedia Diari