Mas Vilanova, Bé Cultural d’Interès Local ubicat a tocar del passeig Misericòrdia de Reus i actual seu del Centre de Normalització Lingüística (CNL), era, fins fa poc, el mas de la ciutat del qual se’n sabia menys de tots els que s’han anat rehabilitant. Però guarda una particularitat que s’ha descobert a mesura que s’ha reconstruït la seva història: «És l’únic dels masos senyorials reusencs fet edificar per una dona, si més no que en tinguem constància», ha explicat aquest dissabte, 15 de febrer, l’historiador reusenc Josep Cruset. I aquesta dona era Anna Sunyer Lepetit, coneguda com Anita Sunyer.
Així s’ha explicat en una xerrada a l’interior del mateix mas, en el marc de ‘Coneguem els nostres barris’. Una iniciativa organitzada per Òmnium, en col·laboració del CNL i l’Associació de Veïns Mas Vilanova. L’objectiu era donar a conèixer els orígens del barri. I per fer-ho cal retrocedir al segle XIX i rebuscar en aquell mas que dona nom al barri.

En realitat, inicialment no es deia Mas Vilanova, sinó que la seva promotora el va batejar com a Vil·la de la Verge del Carme. Tot i així, ja a partir de 1898 l’edifici passa a conèixer-se com a Mas Vilanova, quan Sunyer va vendre el mas al comerciant de vins Joan Vilanova Domingo després de les dificultats econòmiques que li va causar edificar el mas.
Construcció un cop enviudada
Tornant al principi. Qui era Anna Sunyer Lepetit? Tal com ha explicat Cruset, Sunyer va néixer a Llemotges (França) el 1884. Era filla del comerciant reusenc Pere Sunyer –que havia marxat a França per les guerres carlines– i de la francesa Anne Lepetit. Al tornar a Catalunya, Sunyer es casa amb Salvador Guardiola, un hisendat molt ric de Vila-seca, 40 anys més gran que ella. Quan el 1882 es queda vídua i amb dos fills, es casa amb Pau Oliva Bagès, cunyat de l’exportador de vins d’origen francès Josep Boule. Va ser Oliva qui va comprar una gran finca al passeig Misericòrdia de 4,6 hectàrees i on ja hi havia un mas. Però l’any 1894, Oliva mor i, immediatament, Anita Sunyer decideix fer construir un mas molt més espectacular. I aquest és l’actual Mas Vilanova.
La primera referència documental és del juny de 1896, al Diario del Comercio de Tarragona, tan sols dos anys després de la mort de Pau Oliva. Així, les obres deurien començar entre 1894 i 1895, i el 1896 ja estaven enllestides. Malgrat tot, Sunyer va gaudir poc del mas. Dos anys més tard el va vendre.
El que encara és una incògnita és qui és l’arquitecte. Anton Pàmies, arquitecte, ha exposat que un dels possibles autors és Francesc Borràs Soler, qui va ser arquitecte municipal de Reus. Tenia una estreta relació amb la família Boule, emparentada amb Anita Sunyer. De fet, Borràs és l’arquitecte de Casa Boule i dels magatzems Boule del mateix carrer Boule, entre d’altres edificis destacats. Pàmies troba aspectes de Mas Vilanova que poden encaixar amb Borràs, com la simetria de l’edifici. Però tot i així, no està encara prou segur de l’autoria.
Pel que fa a l’actual barri, el mateix mas va acollir, a partir de 1968, el parvulari-escola Al·leluia, fins que el 1987 els germans Vilanova Sagnier venen la finca a la promotora Mas Vilanova SA, que construirà la urbanització, un barri que compta amb 320 habitatges. Quant al mas, es va acabar cedint a l’Ajuntament de Reus i el 2009 es va rehabilitar i va passar a ser la seu del CNL.

I què va passar amb Annita Sunyer després de vendre el mas als Vilanova? Es va casar amb el periodista Manuel Adelantado, 27 anys més jove que ella, van a viure a Madrid i se sap que Adelantado va anar a Cuba. En canvi, de Sunyer es perd la pista. No se sap del cert ni on ni quan va morir.