Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Darrere del Consell d’Infants de Reus, quasi mig any de feina

Un informe recull el treball previ realitzat amb més d’un miler d’alumnes de 5è de Primària de 24 escole

17 agosto 2022 19:36 | Actualizado a 17 agosto 2022 19:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«La nostra escola necessita un espai jugable natural i segur i que, a la vegada, també permeti descansar». «Crear una zona segura als voltants del centre per moure’s amb patinet i bicicleta». «Que a fora de l’escola hi hagi un terra tou amb arbres i que decorin el mur». O «un pàrquing reservat per als docents perquè a vegades arriben tard i perquè puguin aparcar».

Aquestes són només algunes de les propostes que els alumnes de 5è de Primària d’un total de 24 centres educatius de Reus van fer arribar al consistori reusenc a través del Consell d’Infants. La sessió es va celebrar el passat 8 de juny i, ara, l’Ajuntament ha publicat l’informe ‘Entorns escolars en una ciutat jugable’, el document que reuneix tot el procés previ al consell i les propostes presentades. I és que, en realitat, el Consell d’Infants és només l’últim estadi de tot un treball de pràcticament mig any que implica a més d’un miler d’alumnes.

Com detalla l’informe, encarregat a Arjub Studio, al mes de gener ja es va fer una primera sessió telemàtica amb tots els centres, de la mà de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus. L’objectiu: que els nens i nenes coneguessin la temàtica i explicar què és un procés participatiu. També es va repartir un qüestionari a cada centre per detectar característiques i possibles problemàtiques amb qüestions com la modalitat de transport amb la que arriben els infants a l’escola. En aquest cas, per exemple, es va observar que quatre de les cinc escoles que més utilitzen el cotxe es troben en la zona sud-oest de la ciutat. Al febrer, es van fer tallers presencials amb tots els grups de 5è de Primària participants. Amb aquestes sessions, es va ajudar als alumnes a enfocar el tema i els van donar eines per desenvolupar una mirada crítica sobre els entorns de les seves escoles.

Durant els dos següents mesos, març i abril, cada centre va realitzar el seu propi procés participatiu per recollir opinions. Finalment, cada escola va escollir els seus representants, és a dir, els consellers. Es tracta de la figura que el dia del Consell d’Infants va traslladar les propostes a l’equip de govern de l’Ajuntament de Reus. Abans d’arribar aquí, però, encara es van fer dues sessions de treball durant el mes de maig i, aquest cop, centrades amb els consellers.

Propostes de mobilitat, espais verds i medi ambient

Durant el Consell d’Infants celebrat el passat 8 de juny al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus, els representants dels 24 centres educatius de Reus participants van exposar, davant de l’equip de govern, les seves propostes de millora de l’entorn. La majoria d’elles giraven al voltant d’aspectes com la mobilitat, el medi ambient o espais verds. A l’informe ‘Entorns escolars en una ciutat jugable’ s’exposen cada una de les propostes, moltes de les quals van acompanyades de dibuixos que representen allò que els infants demanen. És, per exemple, el cas de General Prim que, sobre fotografia, els nens han afegit els elements que els agradaria que hi hagués a l’entrada de l’escola: «Una zona verda amb bancs, jardineres amb flors i arbres. També posar una font d’aigua i un porxo per quan plou». La creació de zones verdes està en moltes de les propostes, com també la de Sant Bernat Calvó, Puigcerver, entre d’altres.

L’ampliació de voreres per tal de millorar la mobilitat és una altra de les sol·licituds. És el cas de Montsant, Alberich i Casas, Maria Cortina o Maria Rosa Molas. També hi ha apostes per un entorn escolar més net i que «quedi lliure de soroll, trànsit i contaminació de les 09 a les 17h, creant així un entorn millor i jugable», s’exposa des de Prat de la Riba. La creació d’espais de joc és una altra reclamació, com es demana a, per exemple, Isabel Besora, amb «jocs pintats a la nostra vorera, jocs d’equilibri i cordes per saltar».

Comentarios
Multimedia Diari