Descobrir l’origen dels aliments

Benvinguts a pagès. Diferents explotacions del territori obren les portes i fan activitats familiars per donar-se a conèixer

02 junio 2019 16:36 | Actualizado a 02 junio 2019 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dues famílies de Sitges ja fa dies que preparen la ruta per participar a ‘Benvinguts a pagès’. Primer busquen els llocs que visitaran, on aniran a menjar, i com passaran el dia. Tenen fills i no volen marxar massa lluny de Sitges. 

Enguany han decidit descobrir la comarca de l’Alt Camp, i primer fan parada a la vinya Janine de Rodonyà. Visiten el celler, i acaben amb un tast de tres vins. «És  una bona iniciativa. L’any passat vam anar a la Conca, i aquest any hem vingut aquí», explica la mare d’una de les famílies de Sitges mentre beu un glop de vi negre.

La vinya Janine cada any participa a la iniciativa de ‘Benvinguts a pagès’ i destaca per l’elaboració acurada, respectuosa amb el medi ambient, i per elaborar vins ecològics.

A la demarcació de Tarragona hi participen prop de 40 granges i pagesos 

El viticultor i propietari de vinya Janine, Josep M, explica que «aquestes visites les fem tot l’any. Som un celler petit, i intentem que el consumidor sigui d’aquí», diu. La família de Sitges hi passa tot al matí, i abans de marxar compren alguna ampolla. Diuen que després visitaran algun altre municipi de la comarca de l’Alt Camp.

El ‘Benvinguts a Pagès’ s’adreça al públic familiar i més ‘foodie’ i  permet experimentar la vida a pagès, tastar i accedir a una oferta de productes agroalimentaris de temporada i de proximitat excepcional i omplir el rebost. Va començar ahir, i durant el dia d’avui també hi haurà activitats i portes obertes a diferents explotacions del territori.

A Alcover la casa del Museu de la Mel també s’hi adhereix. L’apicultor Joan M. Llorens rep durant la primera jornada grans grups de visitants. «Primer els hi explico les eines, i la història de les abelles, i després fem un tast de mel i pels més petits podem fer una espelma», afirma Joan M. Llorens qui es mostra satisfet per la gran afluència de públic. 

Durant la visita sorgeixen preguntes i interrogants com per exemple: «Qui és l’abella reina,  què fan les altres abelles?, de quin país és aquesta arna?». 
L’apicultor ha anat col·leccionant diferents estris al llarg dels anys, i és una de les col·leccions més importants d’aquest àmbit a Catalunya. La Casa de la Mel d’Alcover es troba a la carretera de Valls.

«No és el primer cop que participo a Benvinguts a pagès. M’adapto bastant als clients i depen de l’activitat que vulguin fer», remarca el responsable, Joan M. Llorens que prové de dues generacions que treballaven la mel de les muntanyes de Prades.

La demarcació de Tarragona participa aquest cap de setmana a l’experiència Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana també se celebra arreu del país. L’esdeveniment  que gira al voltant de les visites gratuïtes a granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya, permet experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost. A la demarcació de Tarragona prop de 40 granges i pagesos, una vintena de restaurants, un total de 58 allotjaments i una vintena d’activitats complementàries formen part de l’oferta de la quarta edició de Benvinguts a Pagès.

Oferta completa
El públic que decideixi visitar les comarques de Tarragona està convidat a conèixer el primer obrador de tot l’Estat on es fa sake, tindrà l’oportunitat de participar en un descens guiat en piragua de Miravet a Benifallet, pot conèixer l’elaboració i com treballen els pagesos dels conreus del Camp de Tarragona com són l’avellaner i l’olivera, i pot fer un salt en el temps, entre d’altres, a la Masia de Castelló, on es fa un recorregut pels carrers d’un petit poble abandonat.  

L’experiència es completa amb la participació d’una vintena de restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i l’opció de passar la nit a un dels 58 allotjaments, la majoria de tipus rural, inscrits. 
Entre les activitats complementàries de la demarcació de Tarragona es programen visites a cellers i productors d’oli amb històries curioses, fires gastronòmiques, o bé assistir a una plantada de l’arròs al Montsià en què els participants es cuinen el seu propi plat, entre d’altres reclams.

El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l’origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. 

A través de la pàgina web es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessita de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. 

L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel, i cereals, entre d’altres, és molt complerta. 

Comentarios
Multimedia Diari