Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Priorat acollirà les Jornades de la tomaca i l’horta

Les activitats, que començaran el 19 d’agost, volen donar a conèixer els productes de la comarca

| Actualizado a 28 julio 2022 13:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les “Jornades gastronòmiques de la tomaca i l’horta del Priorat” i la “Fira de la Tomaca” tornen un any més per reivindicar la tomaca (o tomàquet) i les varietats hortícoles tradicionals de la comarca del Priorat. Les activitats previstes es faran entre el 19 d’agost i l’11 de setembre.

Mentre que la Fira de la Tomaca arriba a la seva tercera edició, les jornades se celebren per segon any consecutiu. En tots dos casos, l’objectiu és donar a conèixer els productes hortícoles de la comarca, a la vegada que es fomenta la recuperació de varietats tradicionals i la seva producció i consum en els establiments turístics prioratins.

Les jornades, organitzades per l’associació Priorat Enoturisme, comptaran amb la participació d’una trentena d’establiments com restaurants, allotjaments turístics, cellers, agències turístiques i molins d’oli. Pel que fa als negocis de restauració, les cartes d’aquells dies incorporaran tapes i plats elaborats amb productes hortícoles del Priorat acompanyats de vi de les dues denominacions d’origen de la comarca (DOQ Priorat i DO Montsant).

$!Els allotjaments, cellers, agències i molins d’oli oferiran tastos de l’horta prioratina en la seva activitat quotidiana, ja siguin visites, estades o paquets turístics. Foto: Cedida

Pel que fa la “Fira de la tomaca”, els actes centrals tindran lloc a Falset entre els dies 19 i 21 d’agost. La tarda del divendres 19 es donarà el tret de sortida oficial al certamen a l’absis del Castell (amb una xerrada i un sopar a càrrec de Priorat Enoturisme), tot i que serà el cap de setmana (dissabte 20 i diumenge 21) quan les parades de tomaques ocuparan l’esplanada de davant del Celler Cooperatiu de Falset.

Un certamen en el qual hi participen horticultors de tota la comarca del Priorat, atès que, ja siguin professionals o afeccionats, tothom que ho vulgui està convidat a portar-hi una mostra de les seves hortalisses, i en especial de les seves varietats de tomaca.

Tot plegat cal emmarcar-ho en un seguit d’iniciatives que, els darrers anys, s’han impulsat a la comarca del Priorat. És el cas, per exemple, de la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals que va iniciar el 2017 el Parc Natural de Montsant; de la constitució de l’associació La Safranòria, que treballa per a la consolidació del banc de llavors del Priorat; o el naixement d’iniciatives particulars com La Somaia, dedicades a la producció d’hortalisses singulars però també a la selecció, multiplicació i guarda de llavors de varietats autòctones.

De fet, el divendres dia 19 (19.00 a l’absis del Castell de Falset) està previst que la Fundació Miquel Agustí presenti els primers resultats resultats de Sembrem Priorat a càrrec de la FMA. Acció coordinada pel CCP, dins del PECT Pobles vius i actius i que busca identificar les varietats tradicionals d’horta i fruiters de la comarca.

Una iniciativa que dona continuïtat a la tasca de recuperació i promoció de varietats tradicionals realitzada des de l’any 2017 pel Parc Natural de la Serra de Montsant i que fins ara ja ha pogut identificar una seixantena de varietats tradicionals d’horta i fruiters.

Comentarios
Multimedia Diari