Elements festius que uneixen pobles del Camp

Festiu. Dos gegants de Vimbodí Poblet, adquirits per la comissió de festes del barri Santa Teresa de Reus, tornen a la ciutat per restaurar-se

| Actualizado a 11 agosto 2021 05:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L’equip de Taller Avall de Reus, format per Carlos Morillo, Sara Guerero i Aleix Vall, està restaurant, durant aquests dies, una parella de gegants de Vimbodí Poblet. Aquests elements festius, creació dels quals es remunta al 1955 al Taller El Ingenio de Barcelona, van ser adquirits per la comissió de Festes del barri reusenc de Santa Teresa i batejats com a el Rei Pedro i la Reina Teresa; amb el temps, però, amb la inactivitat d’aquesta agrupació i pels volts del 1966, van ser venuts als Casal de l’Espluga de Francolí, on al cap d’uns anys més tard van començar a deteriorar-se per la falta de manteniment.

A principis dels viutanta, el municipi de Vimbodí va rebre la cessió de la parella gegantera, la qual manté encara en l’actualitat, per omplir de festa els seus carrers. Ara, aquesta parella de gegants, necessitats d’un procés de restauració i conservació, han tornat a Reus, al Taller Avall. «Hem de fer front a diferents problemàtiques provocades pel pas del temps i els impactes, entre altres qüestions», diu el restaurador Aleix Vall, tot assenyalant el nas de la geganta. També mostra les costelles interiors de fusta, amagades en l’interior d’ambdós gegants, tal com marca la tècnica tradicional catalana, i que aporta fermesa i resistència.

Les figures, de cartró pedra, havien estat recobertes per més de vuit capes de resina de polièster, quelcom que ha malmès les obres. «Això ha provocat danys en els elements, els quals ara mirem de reparar», diu.

Gràcies a l’entesa amb Falset

De fet, tota l’empresa, d’allò més exhaustiva i artesanal, la poden dur a terme gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Falset i l’entesa corresponent amb el de Vimbodí Poblet. «Un cop vam eliminar tots els afegits dels gegants, ens hem trobat que com que els braços i els cóssos originals van ser llençats i substituïts per uns altres, els hem hagut de recrear de nou. Per fer-ho, hem hagut de fer recerca i els més propers són els Gegants Reis de l’Ajuntament de Falset», esmenta.

El consistori falsetà ha cedit temporalment els seus gegants, els quals han permès a l’equip de crear motlles de les peces que manquen a través de procediments no invasius. «El fet que els gegants puguin desmuntar-se – més enllà que, històricament, el cap i les mans es guardaven per separat de la resta del cos a la casa de la vila pel fet de ser més valuosos–, fa més fàcil el seu transport», aporta. Com a agraïment al municipi prioratí, els de Taller Avall han restaurat elements de la corona i complements relacionats amb aquesta als gegants cedits.

La presentació dels gegants restaurats serà a l’octubre, tot coincidint amb la Festa del Vidre Artesà, Vítrum, de Vimbodí Poblet. «La particularitat és que comptaran amb una sèrie d’atributs i complements de vidre bufat elaborats pel vidrier de Vimbodí. Seran els únics gegants de tot l’Estat que en tindran», completa.

Comentarios
Multimedia Diari