Els Armats de Reus volen arribar a 50 aquesta Setmana Santa

Els aspirants a integrar l'esquadra romana han començat els assajos. També busquen 'padrins' per finançar els vestits

19 mayo 2017 23:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ de Reus ja són una gran família. Però la institució s’ha proposat aquesta Setmana Santa tornar a créixer. Per aquesta raó han iniciat la campanya #50éspossible amb un doble objectiu: augmentar el nombre de components de la Cohort Romana i, per altra banda, disposar de més vestits nous per arribar a assolir la cinquantena d’uniformes.

«Dimecres es van presentar set aspirants, per tant si els sumem als 43 Armats que van sortir a la Setmana Santa de l’any passat ja haurem fet realitat el primer objectiu», explica Marià Gil, Capità Manaies.

La convocatòria per ser aspirant restarà oberta unes setmanes més per admetre nous candidats. «Per ser Armat de la Sang de Reus cal tenir 16 anys i la il·lusió per integrar una de les institucions més antigues de la ciutat», explica Juanlu González, Armat Major, qui detalla que «és a partir de l’any 2010 quan s’inclou la figura de l’aspirant».

Es dóna el cas que fins aquell mateix any tots els Armats de la Sang podien lluir els vestits nous creats l’any 2007, però a partir de llavors sempre hi ha hagut més membres que uniformes nous, el que ha obligat a la formació a lluir també els vestits de l’any 1948. «Són els aspirants els que durant el primer any vesteixen els conjunts antics i desfilen al darrere de la Cohort Romana», explica l’Armat Major.

Cal destacar que el número 50 és una xifra que en l’època final de la dècada dels anys quaranta va ser el nombre de components que va disposar la Cohort Romana dels Armats de la Sang, i que durant dues dècades es va mantenir.

Esforç

Entre els aspirants d’aquest any hi ha l’Aleix, de 19 anys. «Ser aspirant és un repte personal», explica aquest jove, qui destaca «l’esforç que requereix ser-ho pel fet d’haver de ‘picar’ la llança a terra durant moltes hores». «Aguantar és el més difícil i de fet durant la Setmana Santa veure els Armats és molt espectacular», afirma l’Aleix.

Al respecte el Capità Manaies destaca la importància d’assistir a tots els assajos per ‘fer braç’. «Per ser Armat es requereix un important esforç físic, per aquest motiu comencem a assajar 40 dies abans de la Setmana Santa durant tres dies a la setmana», explica Marià Gil. Així mateix, l’Armat Major destaca que també «és important fer entendre als aspirants la importància de ser Armats i conèixer com l’entitat ha sobreviscut més de tres segles».

Als Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ de Reus els resulta impossible calcular la xifra de reusencs que algun cop ha estat Armat de la Sang. «En funció de l’època eren joves hortolans que feien d’Armat fins que es casaven, en la segona meitat del segle XX el jovent ho era fins a anar-se’n al servei militar, això suposa una mitjana de 5 o 6 anys d’estança a l’esquadra romana», explica l’entitat.

Actualment es donen casos a l’esquadra romana en què joves que comencen com aspirants, i després d’un any ja són Armats, animen a participar-hi als seus pares.

«Tenim dos casos en què després de ser aspirants, i ara Armats, l’any passat van animar als seus pares a presentar-se a les proves i enguany els quatre seran Armats», descriu l’Armat Major. Així, el Capità Manaies destaca que de mitjana els Armats ho són uns dotze anys, i l’edat és molt variada».

Campanya de mecenatge

Pel que fa a l’augment de les uniformitats noves els Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang han iniciat una campanya de mecenatge, amb el propòsit que empreses, entitats i particulars contribueixin a aquesta acció. L’objectiu és aconseguir l’apadrinament de 20 uniformes nous.

La confecció dels vestits s’ha encarregat al taller Ramon Boix de Girona, on l’artesà Esteve Sánchez-Blanco és l’encarregat de fabricar les peces que lluiran els Armats de Reus. L’organització ja ha aconseguit l’apadrinament de sis vestits, tot i que durant la Setmana Santa 2015 només en lluiran tres, ja que la resta no dóna temps a fabricar-los.

«Dels tres que s’estrenaran enguany dos són patrocinats pels mateixos Armats, i un altre gràcies a una aportació anònima», detalla el Capità Maianes. El cost de cada vestit ascendeix a 1.577 euros. Pel que fa a l’import Juanlu González destaca que «tot i que pot semblar elevat el seu cost s’ha de tenir en compte que aquest artesà treballa el llautó d’una manera molt especial i per tant el procés és més lent».

Al llarg dels darrers tres segles la vestimenta dels Armats ha canviat radicalment. En els seus inicis es creu que devien anar vestits de manera semblant als soldats medievals, on predominava més el ferro que el teixit. Actualment són més romanitzats amb l’objectiu de semblar-se als soldats pretorians dels emperadors.

«Amb el temps els vestits s’han desprès d’alguns elements per alleugerir la vestimenta. Però s’han conservat elements medievals com la punta de l’alabarda (llança) que és un símbol de la Setmana Santa de Reus, així com la visera que també és medieval i que permet mantenir l’anonimat dels Armats». En qualsevol cas, tal com destaca Juanlu González, «tant els aspirants com els ja Armats som durant la Setmana Santa molts braços en un sol cos i tots tenim molt presents els 310 anys d’història de l’entitat i que som els responsables de transmetre aquest llegat».

Comentarios
Multimedia Diari