Els Guardons de la Ciutat reten homenatge a la societat civil reusenca

Fins a cinc mencions honorífiques i dues medalles posen en valor la tasca i l’aportació de persones i entitats de casa

| Actualizado a 17 septiembre 2021 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Guardons de la Ciutat reconeixen anualment entitats, persones i col·lectius de Reus que han destacat pel rigor, la il·lusió o l’abast de la seva tasca. Posen en valor, igualment, el compromís cívic, l’honestedat i l’excel·lència de qui s’esforça per aportar alguna cosa al municipi. Atributs, tots aquests, que, tal com s’acostuma a mencionar en algun moment o altre de l’acte solemne al Saló de Plens, «formen part de l’ADN reusenc, col·lectiu». Per això, els Guardons de la Ciutat també donen rellevància al ‘reusenquisme’ i a la capacitat de Reus de «fer aportacions a la història».

Enguany, entre els distingits per la seva acció hi ha una confraria, diverses entitats de caràcter cultural i social, un gremi i una institució sanitària. Tots ells commemoren, al llarg d’aquest 2021, alguna data destacada en relació a la seva història i fins i tot n’hi ha que ja són centenaris. A Bartolomé Pluma, qui va ser president de l’Associació de Veïns de la Urbanització Blancafort i impulsor dels Avis de la Llibertat, traspassat l’any passat, també se li ha concedit un Guardó de la Ciutat, a títol pòstum.

Les dues Medalles de la Ciutat que s’atorguen aniran a parar a l’Associació de Concerts de Reus, que celebra un segle d’activitat, i a l’Institut Pere Mata, en el seu 125è aniversari. Per la seva banda, la Confraria de Sant Bernat Calbó, Bartolomé Pluma, El Centro Latinoamericano de Reus, l’Àliga de Reus i el Gremi de Fusters i Ebenistes del Baix Camp rebran una Menció Honorífica Municipal.

En una entrevista recent amb motiu dels Guardons, el director artístic de l’Associació de Concerts de Reus, Marc Moncusí, agraïa el aquesta distinció i explicava que «el nostre objectiu és millorar cada vegada més la qualitat i fer més activitats. La voluntat és reforçar la nostra orquestra resident, Camerata XXI - Ciutat de Reus, potenciar el nostre cicle de cambra i ampliar l’Observatori Cultural Gaudí». L’Institut Pere Mata, que ha obtingut l’altra Medalla de la Ciutat, es va fundar a finals del segle XIX per acollir un institut psiquiàtric seguint els criteris assistencials més avançats d’Europa i Reus li ha volgut reconèixer en aquesta ocasió «el seu impuls per integrar la salut mental dins de la xarxa pública especialitzada, per la seva tasca relacionada amb la docència, la formació i la investigació».

El lliurament dels Guardons de la Ciutat marca l’inici de la Festa de Misericòrdia. I vol ser, en definitiva, «un reconeixement de la ciutat a la seva gent» i «un homenatge públic a la societat de casa nostra». L’esdeveniment tornarà a tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus, el dia 21 a les 20h. Durant l’acte es repartirà la postal número 47 de la col·lecció de Postals de la Festa Major, dedicada a la Carretillada del Ball de Diables.

Guardons

Confraria de Sant Bernat Calvó 65è aniversari. Menció Honorífica Municipal

En reconeixement a l’activitat que duu a terme per tal de fomentar les tradicions vinculades a la celebració de la Setmana Santa i, de forma especial, per commemorar el 65è aniversari de la participació de la imatge La Pietat a la Processó del Sant Enterrament.

Bartolomé Pluma Marianas. Moviment Veïnal i Avis de la Llibertat. Menció Honorífica Municipal

A títol pòstum, com a distinció a la seva trajectòria personal estretament vinculada al moviment veïnal i pel seu compromís cívic, així com per la seva constant tasca que ha contribuït a enfortir el teixit associatiu a la ciutat.

Centro Latinoamericano de Reus. 33è aniversari. Menció Honorífica Municipal

Per ser una entitat compromesa amb la ciutat i en reconeixement a la tasca realitzada amb iniciatives que reforcen les relacions i els lligams entre els pobles, i per promoure la difusió de la cultura i de la realitat d’Amèrica Llatina.

Àliga de Reus 25è aniversari. Menció Honorífica Municipal

Arran de la seva importància com a element festiu històric dotat d’un gran simbolisme i personalitat diferenciada. Enguany s’ha celebrat el 25è aniversari de la seva recuperació i incorporació al Seguici Festiu, de la mà del CRAC. 

Gremi de Fusters i Ebenistes del Baix Camp. 100 aniversari. Menció Honorífica Municipal

Com a distinció a la seva extensa trajectòria vinculada a la ciutat i també a tots els professionals del gremi que en algun moment n’han format part. Enguany, a més, es compleix el centenari de la seva creació. 

Associació de Concerts de Reus100 aniversari. Medalla de la Ciutat

Per destacar tant la tasca feta en el món cultural amb la promoció i potenciació de la música com la implicació en projectes socials solidaris amb programacions de gran nivell i qualitat i, de forma especial, pel 100 aniversari de l’entitat.

Institut Pere Mata 125è aniversari. Medalla de la Ciutat

Com a referent de la societat pel que fa a l’atenció integral de les persones amb problemes de salut en els àmbits de la Salut Mental i Sociosanitari per tal d’aconseguir la seva recuperació i, alhora, coincidint amb que ha fet 125 anys. 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari