Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Retaules Vivents de Reus tornaran al carrer aquest Nadal

El Patronat Foc Nou durà sis retaules als voltants de la Prioral el 22, 23, 25 i 26 de desembre i ja hi ha 40 infants inscrits

| Actualizado a 24 noviembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Retaules Vivents de Nadal tornaran al carrer, al voltant de la Prioral de Sant Pere, els dies 22, 23, 25 i 26 de desembre a les 20 hores. L’Associació Cultural Patronat Foc Nou, l’entitat organitzadora, esmenta que «hem hagut de fer canvis». «En comptes de començar a la plaça del Castell i fer vuit retaules tot donant el tomb a la Prioral, com era habitual, començarem a la plaça de Sant Pere i acabarem a la de les Peixateries Velles i farem sis retaules», anuncia Montserrat Mor, membre del Patronat Foc Nou. Aquests sis retaules seran: la Creació, l’Anunciació a Maria, l’Anunciació als pastors, Buscant posada, el Palau del Rei Herodes i el Naixement.

La representació compta, de moment, amb 40 infants inscrits. «Tornarem a tenir els Armats i ballarines del Col·legi Sant Josep, també. Les famílies dels infants participants estan molt contentes, i més encara després de dos anys sense participar amb normalitat a causa de la Covid», afegeix Mor. Hi ha joves que van participar en edicions anteriors i que per la pandèmia «no van poder afegir-s’hi». Els intèrprets tenen entre quatre i 22 anys, ja que «hi ha papers d’adult, com el del rei Herodes». «Molts infants que van ser en altres edicions, volen tornar a participar. Hem aconseguit infants i joves intèrprets, també, gràcies a la difusió que s’ha fet en caus», detalla la integrant de l’entitat organitzadora.

El nadó que acostumava a sortir al retaule del Naixement tornarà a ser de veritat, ja que en edicions anteriors van col·locar un de mentida, a causa de la pandèmia. «Acostumem a agafar un nadó que hagi nascut entre l’agost i l’octubre. Si és més gran no el seleccionem, perquè pesaria molt per a la noia que l’ha de sostenir», especifica Mor.

L’entitat, a punt de dissoldre’s

L’entitat ha patit molts canvis arran de l’arribada de la Covid i, a més, fa uns anys va quedar-se sense seu per deixar attrezzo, vestuari i fer els assajos. «Vam haver de guardar el vestuari a diferents domicilis dels socis de l’entitat i, a principis del 2020, vam tenir canvi de junta. La junta actual, d’altra banda, vam dimitir a principis d’aquest any i vam convocar eleccions. En no presentar-se ningú, vam demanar una reunió amb l’Ajuntament. En cas de no trobar una solució, ens vam plantejar dissoldre l’entitat», resumeix Mor.

El Patronat Foc Nou va reunir-se, doncs, amb l’Ajuntament per tal d’acordar la continuitat dels retaules a la ciutat, i «ens van cedir temporalment l’espai del Centre Cultural El Castell, per deixar i fer canvis de vestuari i per als assajos, que en farem dues o tres sessions». «També ens van assessorar per tal d’optar a una subvenció, ja que hem de contractar assegurança i l’àudio, entre altres qüestions», esmenta Mor, que també asenyala que «hem comptat amb l’ajut d’una empresa que gestiona esdeveniments i ens estan ajudant molt a través de l’Agència Reus Promoció».

Aquest any, també hi haurà programa de mà, «almenys ja està tancat i tindrem patrocinadors, que ens han ajudat a poder-lo fer».

Les adaptacions

L’associació, com dèiem, ha hagut d’adaptar el format dels retaules quan va arribar la pandèmia. El 2020, per exemple, els retaules van haver-se de traslladar a La Palma, en format estàtic i amb poc diàleg. Les representacions nadalenques van haver de reformular-se tot lluint menys intèrprets i una escenificació més minimalista. En aquell moment, van representar-se cinc dels vuit retaules que hi ha i hi van cooperar 25 intèrprets, entre infants i joves, a més de les persones encarregades de l’attrezzo.

El canvi logístic va causar que es fessin menys assajos, la creació de grups bombolla i van comptar amb un sol àngel. Pels volts del desembre de 2020, Mor, llavors presidenta de l’entitat organitzadora, va dir que tenien previst rejovenir l’entitat i fer més activitats, a banda dels Retaules Vivents, cosa que no s’ha pogut fer, finalment: «Actualment, només fem els retaules».

A tall de recordatori, l’any passat l’organització dels Retaules Vivents també va ser diferent, ja que va ubicar-se a tres esglésies diferents: la Prioral de Sant Pere, la parròquia de La Puríssima Sang i l’església de Sant Josep Obrer. Llavors, Mor va manifestar que «tenim ganes de tirar endavant l’activitat, però no tenim els recursos suficients per dur-ho tot a un altre espai i, per això, vam acordar que els retaules es fessin en aquestes tres esglésies». El desembre de l’any passat, el Patronat Foc Nou ja va anunciar la integració dels Armats als retaules.

Comentarios
Multimedia Diari