Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    «Era un Sant Pere amb les expectatives altíssimes i les ha sobrepassat»

    La ciutat s’acomiada de la primera festa major en plena normalitat, sense restriccions, amb un gran seguiment de petits i grans

    01 julio 2022 09:45 | Actualizado a 01 julio 2022 09:49
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Amb el punt final ja posat a la Festa Major de Sant Pere, les diferents agrupacions que conformen el seguici festiu de la ciutat fan una valoració del que ha suposat tornar a la normalitat.

    Després d’un 2020 on la incertesa i primers passos de desconfinament van fer impossible qualsevol reunió festiva, l’any 2021 la celebració va retornar a sense el format tradicional a causa de les restriccions, així que es va transportar la ballada dels elements a una carpa ubicada als afores de la ciutat.

    Enguany, però, amb una amenaça molt menor per la Covid, s’han recuperat gairebé totes les tradicions, i inclús s’han afegit dues tronades extres a les ja 4 habituals (Sant Joan, Completes i les dues de Sant Pere). Aquestes, van ser enceses per Coia Ballesté i Tània Verge, pregoneres de les festes de 2020 i 2021 respectivament.

    Més enllà de les tronades, també han tornat esdeveniments molt esperats, com les ballades de gegants a la Plaça Mercadal, els sopars populars i els concerts de Barraques, la Festa Major Petita, la Ruta del Masclet o l’encesa de la Víbria, el Drac i els diables.

    Aquests han tingut, com diu Roger de la Cruz, president del Ball de Diables, «l’any més fort que he viscut a nivell d’entitat i també personal». I és que després de 18 anys de presència al seguici, han pogut fer una baixada pels carrers amb petards de paraigües, un fet que ha qualificat «d’especial i únic per a un element amb 250 anys d’història».

    Malgrat la pujada de preus dels focs artificials i altres coets, ha assegurat que «no ens ha preocupat, hi havia tanta gent gaudint amb nosaltres que ha valgut la pena, ho tornaríem a fer».

    Dins del CRAC (Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals) també se’n fa una lectura molt positiva, en aquest cas del seu president, Jaume Garrido, que aplaudeix «veure la plaça plena i la gent activa, que torni l’olor de festa».

    Tot i els grans moments viscuts durant aquesta setmana, en destaca especialment la Nit de fer l’Indi, on el va sorprendre «una participació brutal, es notava que la gent tenia ganes de Festa Major», en un acte que arriba a la maduresa, calant cada vegada més dins de l’imaginari col·lectiu. Més enllà del present es mostra satisfet pel futur, i és que explica que han rebut ja peticions per a entrar a l’Àliga petita «amb cartes rebudes a mà, com mana la tradició».

    Els balls cada cop tenen una participació més activa dins de les tradicions reusenques, i en aquest cas, com declara Albert Salas, president de la Coordinadora de Danses, «era un Sant Pere amb les expectatives altíssimes i les ha sobrepassat». Entén aquesta festa com una conjunció de factors que l’han fet única «una gran oferta d’oci més enllà del seguici, els carrers plens i l’últim any de l’alcalde», del qual ha destacat com a bon gest l’encesa col·lectiva de la tronada amb tots els representants del seguici, dels que ha assegura que formen «part del teixit cultural de Reus».

    Tots tres coincideixen amb l’alta participació de la població reusenca, que tenia moltes ganes de festa, així com també s’han pogut realitzar tots els actes amb una gran normalitat. Asseguren de la mateixa manera que la festivitat és més viva que mai, amb una generació entrant que veu i viu la Festa Major de Sant Pere.

    Comentarios
    Multimedia Diari