Excursionisme i cultura per defensar i protegir l’entorn natural de 24 municipis

L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades celebra els 25 anys de la seva fundació

27 julio 2021 09:10 | Actualizado a 27 julio 2021 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany s’escau la celebració del vint-i-cinquè aniversari d’una entitat que actua en una vintena de municipis de cinc comarques diferents. Es tracta de l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, que té com a seu  de coordinació de tot aquest entorn el poble de Mont-ral.

L’entitat va néixer el 1996 amb un objectiu ambiciós, «impulsar la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades», explica el seu actual president, Josep Moragas. 25 anys després, l’impuls per tal d’assolir el reconeixement per a aquest paratge natural ha rebut el suport de la Diputació de Tarragona, que recentment ha aprovat una moció fent costat a la promoció d’aquesta declaració.

Els Amics de les Muntanyes de Prades tenen un doble vessant cultural i excursionista. «Nosaltres difonem aquest paisatge que estimem mitjançant aquestes dues parts, que considerem una de sola», comenta Moragas. En aquest sentit, les sortides excursionistes que organitza l’entitat no són de caire competitiu, sinó que esdevenen un moment per acostar-se al paisatge en els diferents moments de l’any, poder-se aturar i descobrir, en profunditat, la naturalesa que caracteritza aquest entorn.

Capafonts, Arbolí, Vilaplana, Cornudella, Vilaverd o l’Aleixar són alguns dels 24 municipis en els quals és present aquest grup format per una setantena de socis. Amb un àmbit d’actuació tan gran, a vegades –afirma el president és força complicat poder coordinar-se, «però ens ho prenem més com una oportunitat per a treballar en equip».

Malgrat aquesta dispersió de pobles i d’associats, l’entitat organitza activitats de gran envergadura, com és el cas de l’Almogàver, una caminada de resistència equiparable amb la Reus-Prades-Reus i que, per tant, està inclosa al calendari de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
 

Celebració de l’aniversari
Per tal de celebrar aquests primers 25 anys, el  dissabte 31 de juliol es farà la presentació d’uns camins que ha recuperat l’entitat a la zona de Mont-ral a través d’una excursió. «Serà curta de recorregut, però anirem explicant tot el procés de recuperació i la descoberta d’un mas i una font», detalla Moragas.

A la tarda, una actuació de Fito Luri i de Meritxell Gené precediran la descoberta d’una placa commemorativa a la façana de l’Ajuntament de la localitat i, seguidament hi haurà el sopar popular.A més d’aquests actes propis de la celebració dels 25 anys d’història, l’associació organitza diverses activitats al llarg de tot l’any. Com a novetat, el mes de setembre hi ha programada la primera edició d’una caminada a través dels conreus d’avellana de muntanya. Aquesta proposta serà una de les activitats que formaran les segones Jornades sobre l’avellana de muntanya.

Els actes que  organitza l’entitat no es limiten a excursions. «Les xerrades ens ajuden a donar a conèixer la història d’aquest territori», afirma el president. De fet, conferències com la dels maquis, que va fer el Dr. Lluís Colomés a Vilaplana, es repetiran, en aquest cas el mes de setembre a Vimbodí, gràcies a l’èxit de participació que va tenir.

Comentarios
Multimedia Diari