Investiguen 30 hospitals per haver implantat pròtesis de Traiber a uns 2.800 pacients

L'empresa hauria pressionat regidors de Reus perquè l'hospital Sant Joan comprés peces de traumatologia defectuoses i sense llicència

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Salut fa seguiment de 2.800 pacients als quals se'ls va implantar pròtesis ortopèdiques caducades -majoritàriament de genoll i de maluc- en una trentena d'hospitals catalans. La investigació sorgeix després que el jutge de Reus que porta el cas de corrupció Innova hagi acusat el propietari de l'empresa fabricant de les pròtesis, Traiber -amb seu a la ciutat- d'haver pressionat regidors del municipi perquè l'hospital Sant Joan tornés a comprar aquestes peces sense llicència, després d'haver-ho deixat de fer justament a causa de la seva baixa qualitat. Des de l'octubre de l'any passat l'empresa està suspesa d'activitat.

El cap de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut, Salvador Cassany, ha volgut deixar clar en declaracions a l'ACN que en la major part dels casos les pròtesis no han presentat problemes als pacients, si bé ha admès que en algun cas puntual sí caldrà fer un seguiment més proper que podria acabar en una nova intervenció per reemplaçar la peça defectuosa.

"De manera general, però, no s'han detectat incidències", ha explicat Cassany, que ha afegit que a banda de a Catalunya, Traiber va vendre pròtesis caducades a Madrid, Galícia i a l'estranger. El Departament de Salut ha posat tota aquesta informació en coneixement de les autoritats sanitàries espanyoles perquè actuïn en conseqüència.

La presidenta del consell d'administració de l'Hospital Sant Joan de Reus i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Teresa Gomis, ha assegurat aquest dilluns que desconeixia que l'empresa Traiber vengués pròtesis en mal estat i caducades al centre hospitalari i que es va assabentar de les deficiències arran l'avís de les autoritats sanitàries. Gomis, imputada en la peça del cas Innova que investiga presumptes contractacions irregulars a Sagessa, contradiu les afirmacions del jutge instructor, el qual manté que l'administració assumia i coneixia la venda d'aquestes pròtesis defectuoses i que la mateixa primera tinent d'alcalde hauria "pressionat" per aconseguir més facturació per a l'empresa.

Gomis ha afirmat que el centre hospitalari es va assabentar de la situació el novembre de l'any passat, quan es va rebre una ordre de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a través de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya alertant de possibles deficiències del sistema de qualitat del material subministrat per l'empresa Traiber. En aquell moment, segons el centre, la direcció va paralitzar la implantació de qualsevol tipus de material d'aquest proveïdor.

Comentarios
Multimedia Diari