<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Aeroclub de Reus s’estalvia pagar els 260.000 € del rescat de l’avioneta accidentada el 2020

El jutge desestima la demanda de Salvament Marítim i exposa que el cost l’hauria d’assumir l’administració, ja que va ser el Jutjat d’Amposta qui va ordenar la recuperació de l’aeronau

14 febrero 2025 19:46 | Actualizado a 15 febrero 2025 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Aeroclub de Reus no s’haurà de fer càrrec del cost de recuperació de l’avioneta accidentada a 30 milles del Delta de l’Ebre el 3 de novembre de 2020, en el qual van morir els dos ocupants: els pilots Marc Francesch, de 42 anys i veí de Torredembarra; i David Garcia, de 35 i de Cambrils.

Així ho ha resolt el jutjat Mercantil 1 de Tarragona davant la denúncia de Salvament Marítim (SASEMAR), que «reclamava a l’Aeroclub de Reus que pagués gairebé 300.000 euros» per l’operació de retirada de l’avioneta del fons del mar, relata l’advocat de l’Aeroclub, Rodrigo Fernández. Desglossa que la quantitat exacta és de 234.785 euros més les costes, el que ascendeix a, aproximadament, 260.000 euros. Una quantitat que, segons alerta, no hauria pogut assumir l’entitat.

A la sentència, en data d’aquest dimecres i a la qual ha tingut accés el Diari, el jutge recorda que va ser el «Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Amposta qui, en data de 19 de novembre de 2020, va ordenar a SASEMAR la posada a disposició de la Policia Judicial de tots els mitjans dels que disposessin per tal de rescatar la nau i el cos que es trobava al seu interior». Així doncs, conclou que el cost no ha d’anar a càrrec del propietari de l’aeronau, que és l’Aeroclub de Reus, sinó que «la intervenció més rellevant correria a càrrec de l’administració autonòmica», diu el text i, per tant, «es desestima la demanda».

La sentència encara es podria impugnar a través de recurs d’apel·lació davant de l’Audiència Provincial de Tarragona, secció primera. Tot i així, Fernández considera que la sentència «és molt clara» i veu poc probable que acabi succeint després de «3 anys de litigi» per una qüestió que «haurien d’haver reclamat al Departament de Justícia». I és que és d’on depèn el jutjat que va ordenar a Salvament Marítim posar els seus mitjans per recuperar l’aeronau i el cos de David Garcia, que havia quedat a l’interior de l’avioneta, a 113 metres de profunditat. En canvi, el cos de l’altre pilot, Marc Francesch, havia estat localitzat prèviament, l’11 de novembre de 2020, per un pesquer a la costa de Burriana (Castelló).

$!L’avioneta accidentada, després de ser recuperada del fons del mar, va ser portada al Port de Tarragona. FOTO: Port

Un «error humà»

L’avioneta Piper PA-34-200, matrícula EC-HCA, propietat de l’Aeroclub de Reus, va enlairar el 3 de novembre de 2020 pel matí des de Reus direcció Eivissa amb els dos experts pilots David Garcia i Marc Francesch i dues persones més. De tornada cap a la capital del Baix Camp tan sols van viatjar els dos pilots. L’enlairament des de l’Aeroport d’Eivissa es va produir a les 18.14 hores amb previsió d’arribar a Reus a les 19.04 h. No obstant, a les 18.55 h l’aeronau desapareix del radar i, després que des de l’Aeroport de Reus s’iniciessin els contactes amb la resta de sectors de control aeri per a la seva localització, es declara l’alerta.

L’informe tècnic oficial –emès el 2021– recull que les condicions meteorològiques eren a la zona de cel ennuvolat. L’avioneta va ascendir en els darrers minuts de vol, intentant eludir els núvols, però les condicions de visibilitat no van millorar. El pilot hauria perdut les seves referències espacials i el rumb, i l’avioneta es va acabar accidentant davant de la costa del Delta de l’Ebre.

Segons l’informe, l’accident es va produir per un «error humà», principalment perquè a l’hora de planificar el vol, els pilots no haurien tingut en compte les condicions meteorològiques.

El 9 de novembre de 2020, un dels bucs de l’Armada Española que participaven a les tasques de recerca va trobar restes de l’avioneta. Dos dies després, el dia 11, un pesquer de Castelló va trobar al mar el cos de Marc Francesch, i a continuació es van iniciar els treballs per recuperar dels fons del mar l’avioneta i el cos de David Garcia, que seguia a l’interior de l’aeronau.

Una operació complexa a 113 metres de profunditat

L’avioneta va ser localitzada el mateix mes de novembre de 2020, a través de bucs amb sonar d’alta resolució, davant de la costa del Delta de l’Ebre. Es va activar un equip de rescat, però després de diverses immersions al llarg de més d’una setmana sense poder arribar al llit marí, a 113 metres de profunditat, i sense trobar una solució per recuperar l’avioneta i el pilot que hi havia al seu interior, es va sol·licitar la col·laboració de Salvament Marítim. Va ser llavors que es va mobilitzar un remolcador des de la base de Cartagena amb un robot de la base de La Corunya per dur a terme l’operativa. Després d’hores, el 24 de novembre de 2020, es va aconseguir reflotar l’aeronau i el cos sense vida de David Garcia.

Comentarios
Multimedia Diari