Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’equip de la Mulassa i els Gegants guanya el torneig dels Cóssos de Reus

La 13a edició ha recuperat el seu espai habitual, la plaça del Mercadal, on els equips dels elements festius han competit amb jocs tradicionals

| Actualizado a 26 junio 2022 22:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan arriben els Cóssos, els elements festius de Reus es converteixen en forts rivals. Tothom vol guanyar el torneig de jocs tradicionals i, quan surten a plaça, és quan es veuen les rivalitats. Tots tenen el seu club de fans, però n’hi ha que van ben forts, amb timbals inclosos, que donen suport des de peu de Mercadal.

Enguany, el torneig ha agafat un caire encara més emocionant. I és que «recuperem la ubicació històrica!», exclamava aquesta tarda Josep Baiges, com a comentarista del torneig. En les dues darreres edicions, i arran de les restriccions per la Covid, el torneig s’havia reinventat buscant un nou escenari, la Palma, i retransmetent-se posteriorment. Aquest cop, però, en la seva 13a edició, la plaça del Mercadal ha tornat a convertir-se en el centre de les competicions i s’omplia de ‘clubs de fans’ i curiosos.

$!Un dels clubs de fans animant a peu de plaça. FOTO: Alfredo González

Tots els equips dels elements festius de la ciutat participants s’han assegut en una grada habilitada per l’ocasió i, els que havien de realitzar les proves, baixaven a plaça. A les 19.15 h es donava inici al torneig, consistent en sumar punts a través de diversos jocs tradicionals. Les proves consistien en tir de bitlles, curses de sacs, cursa de cintes amb anelles amb bici i el pal ensabonat.

Un cop tots els participants eren a lloc, la banda, des de dalt de l’escenari, ha indicat l’inici de les proves: mentre tocaven, la competició estava en marxa. En aquesta primera ronda, els que han aconseguit més punts han sigut equips com els Nanos, el Ball de Galeres o l’equip de l’Àliga, Cavallets i Sederes. Però encara era massa aviat i, per davant, quedava encara una hora de torneig i les coses podien canviar.

Tots els equips han anat passant per totes les proves: ensopegades amb els sacs, bitlles que no cauen, un pal massa relliscós... Res era tan fàcil com podia semblar pels espectadors, que còmodament s’ho miraven des de la distància, molts, menjant un gelat refrescant, mentre els del centre de la plaça no paraven de suar.

Després d’una hora, dos equips arribaven a la final: per una banda, la Mulassa i els Gegants. Per l’altra, els Nanos. Els dos que havien aconseguit els millors resultats. Però en aquest punt, la prova feia un gir i es proposava als dos equips una prova final: intentar construir una tronada. «Es busca la precisió i l’excel·lència, perquè una Tronada no es pot fer de qualsevol manera», deia Josep Baiges. En tres, dos, un començava el temps i un membre de cada equip ha intentat fer, el millor possible, la seva tronada, començant fent un camí de pólvora, el fil conductor de tota Tronada.

Un cop acabat, arribava el veredicte del jurat: la Mulassa i els Gegants ha sigut l’equip guanyador, mentre que els Nanos quedaven en segona posició. De fons, sonava We are the champions, i la plaça arrancava a aplaudir.

Comentarios
Multimedia Diari