La CUP exigeix dimissions arran les revelacions judicials d'irregularitats en la gestió de Sagessa

El regidor reusenc David Vidal demana la dimissió del president del grup, Carles Pellicer, i denuncia que un 80% dels contractes adjudicats vulneren la normativa

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Temas:

La CUP ha demanat als representats polítics de l'empresa pública Sagessa que assumeixin responsabilitats després que el jutge de Reus que investiga el cas Innova hagi tret a la llum suposades pràctiques irregulars en la gestió i l'adjudicació de concursos. Concretament, reclamen la dimissió com a president del grup de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, a qui estudien també denunciar davant Fiscalia juntament amb els alcaldes de Tortosa i Amposta -Ferran Bel i Manel Ferré- per encobrir aquestes actuacions. Segons el regidor reusenc de la CUP i membre del consell d'administració, David Vidal, un 80% de les adjudicacions efectuades per Sagessa vulnera la normativa de contractació del sector públic.

 

Opacitat, descontrol, factures pagades dos cops per sobre de preus de mercat o concessions a dit. Aquest és l'escenari d'irregularitats que els representants de la CUP al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre asseguren haver detectat en el model de gestió públic-privat de Sagessa i que, recorden, porten denunciant internament sense resultats des de fa dos anys. Un dels últims episodis ha estat la interlocutòria judicial de la peça separada número 7 del cas Innova que ha suposat la imputació de tres exdirectius del grup en el cas de suposats suborns i irregularitats en l'adjudicació del transport sanitari a Ambulàncies Baix Ebre -una de les empreses també investigades- en hospitals com el d'Amposta i Móra d'Ebre.

 

Des de la CUP -que ha valorat com a "greus, escandalosos i indignants" els fets que descriu la interlocutòria- creuen que cal exigir responsabilitats no només a les empreses, sinó a tots els responsables polítics que han participat, entre 2008 i 2011, en la gestió del grup dedicat. Reblen que tenien l'obligació -"cobren per la tasca", ha recordat la portaveu de la CUP ebrenca, Núria Rodríguez- de controlar i fiscalitzar la seva gestió. "En comptes de controlar què passava van donar el vist-i-plau. Ara han de donar la cara, explicacions", ha reclamat, tot exigint que es facin auditories extenses i detallades en relació amb totes les empreses que tinguin relacions comercials amb Sagessa a les Terres de l'Ebre.

 

En primer lloc, entenen que el president del grup i alcalde de Reus, Carles Pellicer, hauria de deixar el càrrec -tot recordant que n'acumula diversos- i cedir-lo a algú que pugui conèixer de primera mà l'abast de la situació, apunta el regidor reusenc de la CUP, David Vidal. "És incomprensible que no faci mans i mànigues per resoldre la situació. Durant aquests tres anys no només s'ha negat a posar en marxa les nostres propostes sinó que ho ha encobert", ha reblat.

 

Però tampoc escapen questa exigència actuals i anteriors membres del consell d'administració. En aquest sentit, Vidal ha anunciat que no descarten denunciar davant Fiscalia, el pròxim mes de febrer, l'actuació dels alcaldes de Reus, Tortosa -Ferran Bel- i Amposta -Manel Ferré- per la possible "omissió del deure de perseguir delictes", entre d'altres acusacions. "Són coneixedors d'aquesta situació", reitera, tot afegint que enguany el grup podria tancar amb números vermells. Addueixen que mentre les investigacions judicials revelen casos de "malversació de diners públics" que no han pogut detectar els responsables polítics continuen les retallades i la precarització del sistema sanitari públic.

 

Creuen, de fet, que el cas del transport sanitari seria només la punta de l'iceberg d'una "xarxa criminal" per facilitar l'espoli de la sanitat pública, segons van denunciar l'any 2011 a l'Audiència Nacional, denúncia que va donar origen al cas Innova. Vidal ha revelat, en aquesta línia, que un 80% dels contractes que adjudica el grup "no respecten la llei de contractació del sector públic. En aquest sentit, ha lamentat que fins l'última reunió del consell d'administració d'aquest dilluns, Sagessa encara no disposava d'un manual de contractació pública per a regular aquestes pràctiques, facilitant la "màniga ampla per contractar empreses i personal".

 

Però, malgrat això, el regidor reusenc recorda que totes les propostes i el full de ruta plantejat per la CUP per intentar fer transparent la gestió del grup ha estat sistemàticament vetades, principalment, per aquests alcaldes. En aquest sentit, i a diferència del que ha acabat passant a Reus, retreuen a Bel i Ferré que no permetin els interventors municipals fiscalitzar la gestió. Entre les aportacions plantejades, la creació d'una taula de treball amb els interventors municipals i el suport de l'àrea jurídica per regular les contractacions, encarregar auditories de les fundacions que depenen de Sagessa i elevar aquestes propostes a les instàncies de fiscalització pública com la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes o la fiscalia, entre d'altres.

 

Ferré demana informació a Sagessa

Per la seva banda, l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha esquivat aquest dimarts al matí valorar la situació judicial creada arran l'última interlocutòria judicial i ha explicat que ha demanat informació al Consell d'Administració de Sagessa sobre el cas. Segons ha adduït, una revisió anterior de factures dels hospitals d'Amposta i de Jesús no va detectar cap relació amb el cas Innova. L'alcalde també ha anunciat també que convocarà un consell d'administració de l'Hospital Comarcal d'Amposta i una reunió extraordinària del patronat de la fundació privada Fussmont -que recentment ha adjudicat el transport sanitari adaptat a Ambulàncies Baix Ebre sense concurs- per avaluar la situació i les seves possibles conseqüències.

Comentarios
Multimedia Diari