Reus farà un salt enrere en el temps els propers 27, 28 i 29 de setembre amb ‘Reus 1900. Festa Modernista’. Serà la segona edició d’aquest esdeveniment que vol situar la capital del Baix Camp al mapa modernista, tot reivindicant el seu passat i patrimoni. Aquest cop, la festa creix amb el doble de propostes: 70 activitats i 200 passis; i la implicació d’una vuitantena d’entitats. L’acció també s’estendrà més enllà de la plaça del Mercadal, per l’eix Monterols-Llovera i també la plaça Prim. Com ha avançat aquest dilluns, 9 de setembre, la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, el Mercadal «seguirà sent el centre neuràlgic», i la plaça Prim acollirà propostes familiars, amb jocs tradicionals i una pianola.
La directora de casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha desgranat la programació de la segona edició de la festa, impulsada per l’Agència de Promoció de Ciutat conjuntament amb Casa Navàs. En total, una setantena d’activitats que s’agrupen en set eixos principals: patrimoni, rutes de carrer, tallers, recreacions, exposicions, activitats familiars i gastronomia i comerç.
Destaquen especialment les visites teatralitzades que es faran en diferents edificis patrimonials, com l’Institut Pere Mata, l’Estació Enològica o Casa Navàs. En aquest darrer cas, Sagalà ha explicat que s’oferiran dues experiències de nova creació: ‘Una nova manera de viure’, sobre les conseqüències de la bonança econòmica de l’època en una casa; i ‘Entreteles’, sobre la vida a la botiga.
Durant ‘Reus 1900’, i per primer cop, s’obrirà a visites el Taller d’Hipòlit Montseny, que va ser «una de les fàbriques de ceràmica més importants del sud de Catalunya i de les poques que es conserva», ha subratllat Sílvia Sagalà. També es podrà visitar Casa Gasull, Mas Totosaus i les Escoles Prat de la Riba, a més del Gaudí Centre, que també oferirà tallers familiars. Sobre tallers, destaquen els que es duran a terme a la Llotja, de la Cambra de Comerç, amb picapedrers, taller d’esgrima i armes.
També hi haurà un seguit d’exposicions que ajudaran al visitant a comprendre l’època amb una mostra de vestits tradicionals del Ball de Diables de Reus, de la documentació dels arxius originals de Domènech i Montaner creada per l’Arxiu de Reus i Baix Camp, de la Societat Recreativa La Palma a càrrec de l’Associació. Mandrília, la mostra dels Projectes no executats de Lluís Domènech i Montaner al Círcol i una exposició fotogràfica creada per Fotocat al hall del Centre de Lectura de la primera edició de la ‘Reus 1900. Festa Modernista’.
Una altra de les novetats d’aquest ‘Reus 1900. Festa Modernista’ serà la festa obrera que tindrà lloc a La Palma de Reus, el dissabte 28 de setembre, per recrear l’activitat de les societats recreatives de l’època. Aquesta iniciativa estarà impulsada per l’Associació Mandrília en col·laboració amb el Casal Despertaferro que oferirà un sopar popular. La música anirà a càrrec de Fenya Rai!
Tot plegat es complementarà amb la implicació de comerç i restauració de la ciutat. En aquest sentit, s’està treballant amb el sector restauració per fer menús i plats modernistes, ha avançat David Fernández, coordinador.
«Fem una aposta ferma pel turisme i, concretament, per aquell vinculat al modernisme», ha recordat aquest matí l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Una aposta en la que ‘Reus 1900. Festa Modernista’ «va molt alineada», ha afegit Noemí Llauradó. A més, es teixiran vincles amb Terrassa, com a ciutat convidada, i on s’hi celebra la Fira Modernista de Terrassa.
Tota la programació es pot consultar al web reus1900.cat, on hi ha tota al informació de reserves per a cada una de les activitats.