Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Vilella Baixa evoca el llegat patrimonial i cultural en un trencadís

    Priorat. Els alumnes de l’escola, els veïns i el projecte Traça han col·laborat en el mural

    13 octubre 2022 12:40 | Actualizado a 13 octubre 2022 12:42
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Totes les cultures són un teixit d’històries: d’observar la naturalesa i estar pendents del cel, el treball quotidià amb eines adaptades als territoris, de costums arrelats en els pobles, històries quotidianes, de conviccions compartides, de dubtes, d’errors i d’encerts. I tot plegat han fet néixer les paraules precises per a cada idea i per a cada objecte. El nostre patrimoni, l’herència col·lectiva. El què ens dóna els valors o l’ordre de com vivim o acceptem la convivència».

    El mur de l’Escola Serra Major de la Vilella Baixa ha estat el llenç en què els alumnes, amb la col·laboració dels veïns i veïnes, han evocat el llegat patrimonial i cultural per crear, en els darrers mesos, un mural utilitzant la tècnica del trencadís.

    La iniciativa, que sorgí en l’última edició de les jornades Cantons Creatius -un projecte col·laboratiu que l’associació cultural de la Vilella Baixa ‘Amplificador Cultural’ organitza des de fa sis anys-, ha estat dirigida pels germans Bernat Rocabert i Noemi Rocabert, impulsors del projecte artístic i creatiu Traça, i compta amb suport de l’Ajuntament.

    Etapes del procés

    Així, han estat necessàries cinc etapes per concloure el mural. En una primera, es va fer la recollida de material ceràmic, vidre, etc. Després, a principis de juny l’Escola Serra Major va presentar la recapitulació del patrimoni natural i cultural, mentre que Traça va ser l’encarregada d’harmonitzar i completar el disseny. En el mural figuren des de la màrtir Santa Quitèria fins a l’escut de la Vilella Baixa, com a imatge simbòlica que identifica el poble, passant per la Somereta del Montseny (un insecte propi del Priorat i com a exemple de la singularitat i riquesa de la biodiversitat de la comarca), i la vinya.

    A més, s’il·lustren el pla de les bruixes; l’àliga cuabarrada, la cruïlla de camins; el cavall i traginer amb carro; la rabosa; el pont gran; l’església; el Pi de Maig; el carrer que no passa (monument inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya); l’orografia amb les cases altes de la coneguda ‘Nova York del Priorat’; la Roca Roja, i l’escola.

    Aleshores, a finals de juny es va iniciar la construcció de la primera part del trencadís. «S’hi van sumar moltes persones que amb el seu entusiasme han esdevingut autores del mural, el que contribueix a augmentar el valor del patrimoni, a la vegada que es manifesta i es transmet amb el respecte, i l’estima que els vilatans han mostrat pel seu trencadís», destaquen des de l’entitat ‘Amplificador Cultural’.

    Un mes després, al juliol, es conclou el trencadís gràcies als participants més entusiastes, que «s’adonen que també han après molta tècnica». Així mateix, recentment s’ha realitzat la neteja i restauració, col·locació del marc i elaboració d’un codi QR que redirigeix al públic al contingut patrimonial del trencadís.

    Finalment, el mural es va inaugurar a principis d’aquest mes. Per tot aquest esforç, des de l’organització i el projecte Traça destaquen que «el poble de la Vilella Baixa ha respost amb molt d’entusiasme durant totes les etapes. Sense aquesta participació no hauria estat possible».

    Comentarios
    Multimedia Diari