L’alçada dels somnis d'una ciutat

A propòsit del projecte multidisciplinari ‘Reus 1970-2020’. L’estructura narrativa de la iniciativa de la Fundació Reddis abasta un període en què Reus viu la fi d’una Dictadura, recupera la democràcia i es transforma en molts sentits

14 febrero 2022 19:00 | Actualizado a 15 febrero 2022 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El periodista americà Herb Caen que va treballar tota la seva vida al diari local San Francisco Crohnicle i que va guanyar un Premi Pulitzer, deia que la dimensió d’una ciutat no es mesura solament per la dimensió del seu perímetre urbà, sinó sobretot per la seva visió de futur i per l’alçada dels somnis col·lectius.

Quan la Fundació Privada Reddis em va encarregar que assumís el comissariat del Projecte Reus 1970-2020. La transformació d’una ciutat vaig pensar que fer balanç de com havien sigut aquests cinquanta anys de la vida de la capital del Baix Camp, podria ser apassionant ja que era tant com donar una ullada a tots els canvis que l’han anat transformant per així poder-los interpretar en la línia expressada per Caen.

No és una tasca fàcil, però si engrescadora; es tracta de recollir documentació de tota mena, de buscar testimonis vivents i també persones expertes, i així amb els fets documentats, poder construir la narració dels grans trets d’un període clau de la història contemporània de la ciutat de Reus.

L’estructura narrativa del projecte comença als anys 70; Reus tenia aleshores una població que no arribava als 60.000 habitants i que a l’acabar quasi la doblava. De l’inici del període fins a l’actualitat, la ciutat ha viscut els anys finals d’una Dictadura, ha recuperat la democràcia i s’ha anat transformat econòmicament, urbanísticament i cultural.

En aquests darrers cinquanta anys, doncs, han passat moltes coses i recuperar-les totes, les bones i les dolentes, constituirà un exercici de memòria col·lectiva sense precedents. Sota la coordinació del jove historiador Joan Navais, un grup d’experts en diferents matèries: urbanisme, institucions, economia, moviments socials i cultura ajudaran a interpretar, tot els materials gràfics i audiovisuals que s’ha obtingut gràcies a una important tasca de documentació realitzada al CIMIR, a l’Arxiu i a la videoteca de Canal Reus. El projecte començarà aquest dijous amb la primera de les xerrades del cicle de conferències del experts, a càrrec de Joan Maria Pamies i que durarà fins al mes de Març; seguirà al Mes d’Abril l’estrena i emissió de la sèrie de televisió realitzada pel Guillem Latorre i produïda pel Canal Reus ; després tindrà lloc la publicació d’un llibre editat per les Edicions del Centre de Lectura i el projecte acabarà a la tardor amb una magna exposició a celebrar a la Biblioteca Central Xavier Amorós.

El suport de les entitats

Reus 1970-2020 és una iniciativa de la Fundació Reddis que compta amb el suport d’altres entitats de la ciutat i per tant, d’una part de la societat civil reusenca, la qual al llarg de la història contemporània ha mostrat una munió de vegades la seva força per endegar iniciatives de tota mena: econòmiques, culturals, esportives i socials. Compta també amb el suport del Centre de Lectura, de Canal Reus i de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament. Dins la seva proverbial modèstia, la Fundació ha fet i farà un gran esforç econòmic per dur a terme aquest projecte, però sense deixar d’ajudar com també ha estat la seva línia durant 30 anys, a diferents iniciatives en els camps de l’ensenyament, de la cultura i de les entitats socials.

Comentarios
Multimedia Diari