Reus ja respira a Festa Major. Consulta els més de 200 actes de Sant Pere 2019

L’artista reusenc Joan Dalmau ha dissenyat el cartell d’enguany i Isaac Sanromà, expresident de la Cambra de Comerç, serà el pregoner. Corpus i els concerts del Festival d’Estiu FAR s’incorporen a les activitats organitzades

| Actualizado a 12 julio 2019 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La programació de l’esperada Festa Major de Sant Pere compta enguany amb més de 200 propostes. La incorporació dels concerts del Festival d’Estiu FAR o la celebració dels 10 anys del Ball de Dames i Vells són algunes de les principals novetats. Entre la gran quantitat d’activitats s’hi troben els actes propis de Corpus com a fet puntual. En total, una setantena són de cultura popular i prop d’una cinquantena entre concerts i actes musicals.

El tret de sortida oficial dels actes programats serà la tarda del 24 de juny amb el tradicional Pregó que enguany anirà a càrrec de l’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà. El dia de Sant Joan també hi haurà l’encesa de la primera de les Tronades i el concert posterior de l’Orfeó Reusenc a la Prioral.

Fins al dia 29 de juny, el calendari s’omple d’actes, entre els concerts Vermut al Jardí de la Casa Rull, les varietées de Sant Perico, els Cóssos, la Festa Major Petita, les Completes... Entre tots, aquest 2019 la música tindrà un protagonisme especial. I és que durant la setmana de Festa Major, a més de les actuacions de les Barraques, hi haurà dues nits més de grans concerts. Per un costat,  dissabte 15 de juny a la plaça de la Llibertat, amb les actuacions gratuïtes de Búhos i d’Els Catarres, i per l’altre, el dia 30 de juny, amb un concert de gran format a la plaça d’Anton Borrell, amb Ana Belén. 

En aquest Sant Pere es consolida i amplia l’acte La Nit de Fer l’Índiu que enguany tindrà com a convidats els Nanos de Reus, amb motiu dels 50 anys de la seva creació. També se celebren els 300 anys de l’entrada del Carrasclet i es compleixen 175 anys de la visita a la ciutat de la Reina Mare i la Reina Isabel II. En el marc de les diferents entitats que celebren efemèrides, destaquen el cinquantè aniversari dels Nanos de Reus realitzats per David Constantí i els 10 anys del Ball de Dames i Vells de Reus, amb un acte que comptarà amb la participació de diversos balls parlats. També celebren aniversaris la Cucafera, que fa cinc anys, i el Lleó, que en fa quinze.

El cartell

El reusenc Joan Dalmau és el dissenyador del cartell de Sant Pere 2019. El 2007 va començar com dissenyador gràfic en un petit estudi de Barcelona i ha treballat per a marques com: Moritz, Munich, Planeta Editorial, Gas Natural Fenosa, Sanex worldwide, Meliá Hotels & Resorts, Cacaolat, Gallina Blanca o Mitsubishi Electric, entre moltes altres.

Es consolida i s'amplia La Nit de Fer l'Índiu

Des de 2017 ha tornat a Reus i ha creat el seu propi estudi de disseny i comunicació, des del qual ha creat el cartell de la Festa Major d’enguany. Durant la seva presentació, l’artista ha explicat que, quan li van proposar, ho va veure com un «repte». «Si penso en Sant Pere i em poso a recordar sempre em venen al cap les explosions de la Tronada. Recordo prémer el cap contra les cames de la meva mare quan era petit i em feien por. Sant Pere és llum perquè arriba l’estiu, foc i pólvora de la Tronada. Per això al cartell he volgut donar tot el protagonisme a la Tronada amb una gran explosió i també al cel blau de l’estiu. He volgut fer un cartell senzill i cridaner, que capti la mirada de la gent», ha justificat el dissenyador, Joan Dalmau.

Les revetlles

Els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Julivert, FanFarra, La Típica i la Banda de la Festa Major també formen la programació de Sant Pere. A més a més, aquest 2019 les revetlles portaran el segell de la Ghetto Orchestra i Albercocks, a la plaça d’Anton Borrell; l’Orquestra Metropol, a la plaça de la Llibertat, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2019, al passeig de Mata.

Isaac Sanromà serà el pregoner

L’expresident de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, serà l’encarregat de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany al Salóde Plens de l’Ajuntament de Reus el diumenge 24 de juny a les 20.00 hores. Aquest és un dels actes més esperats de la festa, ja que suposa el tret de sortida del gruix d’actes tradicionals i precedeix el lliurament del Tro de Festa. Un cop feta la Crida a la Festa des del balcó de l’Ajuntament, el pregoner encendrà la primera Tronada de la Festa Major.

Sant Pere de Reus té alguns moments de gran intensitat, que es consideren els moments centrals de la festa. Sens dubte les Tronades es troben entre aquests instants culminants. L’esclat de la Tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del Pregó i de la Crida a la Festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 a les 11.00 hores abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera Tronada de les festes d’enguany.

Després de l’ofici de Completes es fa la tornada del Seguici al Mercadal. El Solemne Ofici de Completes, a l’església Prioral de Sant Pere, inclou l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres.

Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del bestiari.

Comentarios
Multimedia Diari