Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Mercadona planta cara a una vella maledicció

La cadena obrirà un supermercat a la planta inferior del Pallol i posarà a prova l’axioma que les galeries comercials no funcionen al centre de Reus

| Actualizado a 25 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diu un vell axioma reusenc que les galeries comercials mai han funcionat al centre de la ciutat. Suposo que l’origen rau en la frustrada experiència de les Galeries Windsor, al raval de Jesús. Inaugurades el Nadal de 1965 amb 18 establiments, aplegaven botigues de roba diversa, joguets, òptica, electrodomèstics, màquines d’oficina, perfumeria, música, un saló de te-cafeteria-boite... Tot i la cèntrica ubicació, la variada oferta i l’acurada decoració, les Galeries Windsor van anar de més a menys i van acabar tancant a finals dels anys setanta.

Les dificultats d’aquest model van continuar amb les Galeries Quer, al carrer Prat de la Riba, i després d’aquests precedents, la saviesa popular li va augurar un futur complicat a la planta inferior del passeig comercial del Pallol i, posteriorment, al Centre Comercial La Fira. I val a dir que aquests pronòstics no anaven del tot desencaminats, malgrat que caldria afegir consideracions de caràcter més global per a analitzar rigorosament l’assumpte.

Aquesta setmana s’ha fet oficial que Mercadona plantarà cara a aquesta maledicció amb l’obertura el 2023 d’un nou supermercat a la planta baixa del Pallol. Era coneguda la voluntat de la cadena d’implantar-se en aquesta ubicació, però la decisió definitiva estava condicionada a l’acabament de les obres de construcció del nou hotel del Pallol, que permetran al futur Mercadona disposar de més espai i millor accés. El local tindrà una superfície de venda de 1.800 metres quadrats i l’actuació obligarà a reordenar tota la planta inferior del recinte.

Allà on Hipercor va fracassar

Promogut pel Grup Núñez i Navarro i inaugurat el 2007, el passeig comercial del Pallol presentava inicialment d’una potent oferta comercial a la planta baixa, entre la qual hi havia un supermercat Hipercor. Però la majoria dels establiments allí instal·lats no van obtenir els resultats previstos i la planta inferior es va anar desertitzant, tot i l’arribada de bars i restaurants.

Que fins i tot un Hipercor, la marca d’hipermercats i mitjanes superfícies de El Corte Inglés, acabés tancant portes, va alimentar encara més la suposada malastrugança de les galeries i espais comercials que no estiguin a peu de carrer al centre de Reus.

En aquesta ocasió, a més de la remodelació i ampliació del local per a disposar de la superfície que requereixen els seus establiments, Mercadona s’ha dotat una arma suplementària en forma d’un accés des de la plaça Evarist Fàbregas. És a dir, que es podrà entrar al supermercat directament des del carrer mitjançant una porta situada al costat del nou hotel, a més de l’accés des de la planta inferior del Pallol.

Veurem si amb aquestes variacions estratègiques, Mercadona aconsegueix triomfar allà on Hipercor va fracassar. Cal recordar que Reus és una plaça propícia per a la cadena valenciana, perquè va ser la segona ciutat catalana en acollir una de les seves botigues, després de Lleida, a mitjan dècada dels noranta.

La presència de Mercadona en ple nucli antic també implica un canvi substancial en l’oferta de supermercats al centre de Reus, tradicionalment molt minsa, per raons que la saviesa popular també atribueix a la idiosincràsia comercial de la ciutat.

Una curiosa coincidència

Potser la casualitat, o potser no, ha volgut que la confirmació del desembarcament de Mercadona al Pallol coincidís amb l’anunci que l’Ajuntament comprarà una nau a l’avinguda del Carrilet per construir-hi el nou Mercat del Carrilet.

La recent licitació de la redacció del projecte de transformació urbanística i nous equipaments al barri feia suposar que la concreció d’on s’ubicaria «l’espai de mercat dedicat a la venda i degustació de producte fresc i de proximitat» sortiria d’aquest pla.

Però els esdeveniments s’han precipitat i, tan sorprenent com l’operació, és el fet que l’Ajuntament parli obertament de «nou Mercat del Carrilet», quan fins ara evitava aquest concepte i la idea subjacent, que és repetir l’experiència de gestionar un segon mercat municipal.

El preu de compra, 850.000 euros, fa que l’aposta de l’equip de govern per ubicar aquí el nou Mercat del Carrilet tingui tots els símptomes de ser definitiva, tot i que la proximitat de les eleccions municipals de l’any vinent inviti a malfiar-se de les decisions que es prenen als mesos previs. Els compromisos electorals sobre el Carrilet proclamats ara fa quatre anys pels mateixos polítics i els girs de guió posteriors en són un bon exemple.

Comentarios
Multimedia Diari