Recta final de la biblioteca Pere Anguera de Reus que enfila pressupost fins als 3 MEUR

L'equipament, que s'arrossega des del 2009 i aturat l'any 2011 per fallida de la constructora, obrirà portes a finals d'any

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La nova biblioteca Pere Anguera de Reus encarrila la recta final d'obres. Executat en un 93%, l'edifici, on s'han reprès els treballs, obrirà portes el quart trimestre d'enguany. El projecte es va començar a fer el 2009, però al 2011 es van aturar les obres perquè l'empresa constructora va entrar en concurs de creditors. L'Ajuntament disposa d'una reserva d'1,2 milions per aquest tram final, que inclou els 400.000 euros del deute pendent a proveïdors. El costós i complex equipament haurà costat uns 3 milions d'euros i no podrà obrir al 100%. Només es posarà en marxa una primera fase -la planta baixa i un altell on s'ubicarà l'arxiu Pere Anguera-, mentre una segona quedarà pendent pel pròxim mandat.

Les obres engegades aquest dilluns formen part de la primera de les dues fases previstes per fer possible l'obertura d'aquesta esperada biblioteca. Amb la culminació de la primera fase, a finals d'any s'obrirà al públic l'equipament, si bé només s'habilitarà la planta baixa -on hi haurà el vestíbul, la biblioteca, d'adults i també una d'infantil, la sala de préstec, una sala de revistes, una sala polivalent, una sala de reunions, la zona de catalogació i despatxos- i l'arxiu Pere Anguera, amb el llegat cedit a la ciutat per la família de l'historiador reusenc que dóna nom a la biblioteca. Pel que fa a la segona fase, es preveu pel 2016 i se centrarà en enllestir la primera planta -on hi haurà el fons general de la biblioteca-, que de moment romandrà inoperativa, així com la planta subterrània.

Mantenir l'obra aturada durant tants anys ha comportat trobar-hi alguns desperfectes per actes vandàlics, si bé segons els arquitectes de l'obra, són de poca importància. Amb tot, aquesta paralització ha suposat un sobrecost màxim sobre l'obra estimat en 193.00 euros en despeses. En total s'han invertit 2,7 milions d'euros globals en la primera fase -2,5 milions en l'obra civil, 120.000 euros en mobiliari previst, 36.000 euros en urbanització i 60.000 euros en serveis, escomeses i altres despeses d'obra-, i es preveu que la segona fase representi 264.000 euros més, per la qual cosa el conjunt del projecte s'eleva a una inversió que ronda els 3 milions -un milió per sobre respecte l'import d'adjudicació feta l'any 2009, que va ser per 2.052.000 euros.

La biblioteca disposa d'una superfície útil de 1.555 m2 i una superfície total construïda de 1.732 m2, enmig d'una zona verda enjardinada. "Queda el 7% de l'edifici per fer i a partir del juliol començarem a moblar-lo per dins", ha afirmat l'alcalde Carles Pellicer, durant una visita a l'obra, acompanyat del regidor de Cultura i els arquitectes responsables del projecte. " Ens ha costat quatre anys arribar al dia d'avui i no ha estat ni fàcil ni senzill, però ens n'hem sortit, i donem els primers passos per acabar la biblioteca Pere Anguera", ha declarat l'alcalde, el qual ha avançat que la biblioteca incorporarà altres serveis i usos. "Volem donar-li una visió més moderna i avançada, tal com aposten altres països europeus, més enllà de la biblioteca clàssica", ha afirmat.

Comentarios
Multimedia Diari