Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reus guanyarà un segon advocat al torn d’ofici de violència de gènere

Aquest torn específic resta actiu a la ciutat des del 2010 i la nova incorporació beneficiarà en l’atenció a la víctima

29 noviembre 2024 10:36 | Actualizado a 29 noviembre 2024 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus guanyarà un segon advocat al torn d’ofici de violència de gènere (VIGE). Aquest és un dels canvis que arribarà a la ciutat després d’anunciar-se, fa una setmana i escaig, l’acord entre el Departament de Justícia de la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) d’incrementar les aportacions als advocats inscrits en el sistema de justícia gratuïta en un 13,2%. La signatura de l’esmentat acord es tradueix en un augment de 8 milions d’euros en la partida destinada a millorar les condicions del servei de cara al 2025, que passa a ser, per als 14 col·legis de l’advocacia de Catalunya, de 60 a 68 milions d’euros per a l’any vinent (només comptat la partida de millora de condicions i no la total, la qual al seu torn passaria de ser de 64 a 72 milions). L’acord, no cal dir-ho, està subjecte a l’aprovació de pressupostos de 2025 per part de la Generalitat.

Malgrat ser un «avenç important», corrobora el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus (ICAReus), Sergi Guillén, no deixa de ser «un acord de mínims». «Dúiem 15 anys sense increments significatius, faltaria un increment d’almenys 20 milions d’euros per tal d’adequar les actuacions que es fan, per tal de compensar la pèrdua de tots aquests anys», expressa.

Tornant a l’inici de l’article, una de les implementacions aplicables a Reus és en el cas del torn d’ofici de VIGE. En aquest sentit, cal recordar que a la ciutat, hi ha torn d’ofici específic de VIGE des del 2010. «Som l’únic col·legi que ja feia assistències i això ho tenim compensat i pagat, no requerim increment de mòduls», manifesta. La qüestió, però, és que hi haurà un segon advocat, «tret que no suposarà necessàriament alleugerir la tramitació de procediments, però serà positiu en l’atenció a la víctima». Sobre el tema, però, encara hi ha serrells per tancar: «Encara no sabem com funcionarà ni quan començarà oficialment».

Altres canvis arran de l’acord

Altres canvis arran de l’acord són, per exemple, l’abonament per disponibilitat en torns on actualment es retribueix per assistència. En el cas de Reus, hi haurà l’abonament de disponibilitat, de 50 euros, per als torns d’estrangeria i menors. «En aquest cas, fins que tot plegat no s’apliqui, un advocat ha d’estar les 24 hores de la guàrdia pendent telèfon, deixant immediatament tot el que estigui fent, i això suposa una implicació que ha de compensar-se i 50 euros són un incentiu, però no s’ha de quedar en això només», sosté el degà.

Mar Granell -advocada inscrita al torn d’ofici a qui entrevistem més avall i que exemplifica el perfil de professional que ha vist precaritzar-se el servei amb els anys- valora, ras i curt, sobre l’acord que «millor això que res, però en un principi no és molt, i cal treballar en bones condicions, perquè tot i que tinguem pocs recursos sempre oferirem la millor de les atencions al ciutadà i això ha de passar per treballar a gust».

$!Mar Granell és advocada del torn d’ofici i ha vist canviar el sistema. Foto: A. Mariné

Entrevista a Mar Granell: «Cal seguir lluitant per dignificar la professió»

L’advocada Mar Granell, com dèiem, exemplifica en aquesta entrevista el perfil de professional que ha vist com el servei de justícia gratuïta s’ha degradat amb el pas del temps. Advocada i mediadora des del 1994, explica al com és d’important ser al torn d’ofici amb una part important de vocació, però sense perdre de vista el vessant més pràctic.

Quina lectura en fa, d’aquest acord que busca millorar el servei?

Primer de tot, cal agrair els col·legis que lluiten per nosaltres i el CICAC, que negocia amb el govern per millorar les condicions del sistema. Ells ens fan de portaveus i fan visibles les nostres necessitats i dificultats. Encara falta molt per compensar el temps perdut, però, i més tenint en compte els costos que tenim com a autònoms o mutualistes, amb els subministraments, tot el material que necessitem per treballar, així com el manteniment d’un despatx (si en tens), el personal i hores de feina. Si et poses a comptar, perds, però tot augment compensa. A efectes pràctics, no perdrem diners.

Diuen que inscriure’s i romandre al torn d’ofici té una important dosi de vocació...

Continuo pensant que la principal motivació per ser-hi, al torn d’ofici, ha de ser la vocacional. Evidentment, que la part econòmica ajuda, al cap i a la fi, has de menjar i la remuneració ha de ser digna. Crec, d’altra banda, que si aquesta motivació que t’empeny a inscriure’t al principi i agafar rodatge, es trenca en cadena seria un gran problema per a la societat. Costi el que costi, la ciutadania ha de tenir garantida una defensa, sense cap mena de discriminació.

Ha d’haver vist un abans i un després des que va començar a precaritzar-se el sistema del torn d’ofici.

La feina de l’advocacia la fan les persones i cal lluitar contra aquesta cultura de la feina i l’esforç que, sovint, ens fa semblar robots i en el torn d’ofici és greu, ja que conciliar és complicat i més partint de la base que les compensacions estan molt per sota del que haurien de ser.

Sense perdre de vista la perspectiva de gènere, és clar.

A la professió, en general, va costar molt avançar cap a la conciliació, i més en temes de maternitat i paternitat com a causa de suspensió del procediment judicial. Per no dir que, encara sort, tenim períodes inhàbils durant l’any.

Com reacciona l’advocat jove davant aquestes condicions del torn d’ofici i del sector?

En veig molts que prioritzen la seva qualitat de vida i que van a fer oposicions. És com tot: són decisions i és lícit. Cal continuar lluitant per dignificar la professió, això és una realitat.

Comentarios
Multimedia Diari