Rosa Maria Abelló: «Els serveis s’han de garantir a tots els pobles»

Entrevista. La nova presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp té entre les prioritats que tots els municipis gaudeixin de la mateixa qualitat de vida

03 agosto 2021 07:28 | Actualizado a 03 agosto 2021 07:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Rosa Maria Abelló (ERC-AM)) era nomenada, el passat 13 de juliol, nova presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp. Agafava, així, el relleu de Joaquim Calatayud (Junts), tot complint amb l’acord de govern entre ERC, Junts i PSC-CP. Abelló, originària de les Borges del Camp, es convertia amb la primera dona a presidir l’ens supramunicipal des que es va constituir l’any 1988. 

És la primera dona que ocupa la presidència del Consell Comarcal del Baix Camp. 

Que una dona presideixi el Consell Comarcal no hauria de ser notícia. Però sí que es dóna el cas que aquí sóc la primera i, en aquest sentit, és cert que s’ha trencat una barrera. 

Ho veu com un repte? 

Sí que ho és presidir el Consell Comarcal, però igual que ho seria per a un home. Potser des de la visió femenina tens unes altres polítiques a aplicar o la manera de fer... Però vaja, els reptes, els projectes... són els mateixos. Potser tindran un aire una mica diferent.

Durant la presa de possessió va comentar que cal garantir la qualitat de vida independentment del municipi on es visqui. A dia d’avui, es donen moltes diferències? 

És un tema que em preocupa moltíssim perquè sí que hi ha diferències. Per exemple, dies enrere, al Consell d’Alcaldes, l’alcaldessa d’Arbolí va explicar que, durant l’incendi que hi va haver fa unes setmanes a aquest terme, van patir molt perquè no tenien cobertura per trucar a emergències. Si els serveis bàsics, com són la telefonia, la llum, la mobilitat o l’habitatge, no hi són, tenim un problema perquè la gent no s’hi quedarà a viure. 

Què passa amb la cobertura?

Hi ha municipis que abans tenien cobertura i ara no. Amb el teletreball, algunes antenes s’han redirigit per donar cobertura a municipis grans o de costa, i això ha deixat sense a pobles petits. Després passen coses com la d’Arbolí i això no pot ser. D’altra banda, hi ha la qüestió de la fibra òptica. Ja ens vam reunir amb la Diputació de Tarragona per fer un desplegament.

El Baix Camp pateix despoblament?

En alguns municipis sí, sobretot als més petits. El talent marxa per la dificultat que tenen de treballar als pobles, trobar habitatge... A tot això, s’hi suma la baixada demogràfica. Hi ha projectes que poden ajudar a revertir-ho, com el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que pot ser una oportunitat per a joves; o a Arbolí es treballa per reobrir l’escola. 

Ara que s’ha arribat a l’equador del mandat, quins reptes s’han assolit? 

Hem ampliat ja els tècnics urbanístics. Ara hi ha tres nous professionals, amb tres equips de treball, perquè cada vegada són més municipis que deleguen competències i per això s’ha d’anar ampliant. També destaca l’aprovació del Pla d’Acció Comarcal per als propers 4 anys, així com la liquidació de Secomsa Gestió. Era un repte important, després de pràcticament dos anys. Seguim també treballant en altres qüestions, com la gossera comarcal...

Una altra de les prioritats era buscar una nova seu per a l’ens.

S’hi està treballant. Just fa pocs dies ens van anunciar que des de Patrimoni ens renoven per 30 anys el conveni a les actuals dependències, a l’Estació Enològica, al carrer del Doctor Ferran de Reus. Nosaltres seguim treballant amb la idea que ja teníem, però la renovació ens dóna tranquil·litat i podrem fer els passos necessaris per fases i podem pensar també més a llarg termini.

Ens han renovat per 30 anys el conveni a les actuals dependències . Seguim treballant pel canvi de seu, però això ens dona molta tranquil·litat i una   millor planificació

Un dels puntals del Consell Comarcal del Baix Camp és el treball per millorar les xifres de reciclatge. On se situa el percentatge de recollida selectiva?

Al 2019 estàvem al 45,58%, i al 2020 vam pujar fins al 51%, en el global. S’ha treballat molt aquests anys. La Bona Brossa, per exemple, ha ajudat. 

La Covid-19 ha afectat sobre els calendaris dels projectes? 

S’ha canviat la manera de treballar, però s’ha anat avançant igual. 

Quin paper ha jugat el Consell Comarcal durant tots aquests mesos de pandèmia?

S’ha fet una important tasca sobretot en Serveis Socials. S’ha treballat moltíssim, com per exemple, amb les targetes moneder dels menjadors escolars quan els infants estaven a casa.

Comentarios
Multimedia Diari