Un viatge amb dones que han fet història

Reus. Georgina Llauradó i Joan Codina estrenen demà, al Bravium Teatre, el monòleg ‘La volta al món en 80 ties’

30 enero 2020 10:49 | Actualizado a 30 enero 2020 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La viatgera pionera Egèria (segle IV dC); la premi Nobel Rigoberta Menchú; Hatsepsut, la primera dona-faraó d’Egipte; o Hedy Lamarr, actriu de Hollywood i inventora, precursora de la tecnologia Wifi i Bluetooth compartiran escenari demà al Bravium Teatre de Reus (21 hores) coincidint amb l’estrena del monòleg La volta al món en 80 ties. L’espectacle, protagonitzat per la reusenca Georgina Llauradó (Les Artistes Locals), és el punt de partida per descobrir més de vuitanta dones que han fet història, entre artistes, esportistes, científiques, polítiques..., I tot, acompanyat amb versions musicals de Cindy Lauper, Madonna o Beyoncé, peces de Clara Schumann o fins i tot de Paquita la del Barrio.

«Al principi, la idea era fer un monòleg musical sobre una dona artista, vam pensar en Frida Kahlo, però després vam creure interessant buscar altres referents femenins i parlar de la seva aportació a la humanitat, perquè ens vam adonar que algunes d’elles eren molt desconegudes, inclús havien estat silenciades», explica Joan Codina, director de l’obra. 

«Ens vam adonar que algunes de les dones eren desconegudes, fins i tot havien estat silenciades»

«‘La volta al món en 80 ties’ és un espectacle contenidor de moltes teatralitats diferents»
Joan Codina
Director

Al respecte, Georgina Llauradó recalca que «cada vegada que descobríem una dona nova, silenciada, ens n’apareixien moltes altres» i confessa que «cadascuna d’aquestes dones mereixeria un espectacle, i se’ns trenca el cor per les que s’han quedat fora d’aquesta volta al món». Així mateix, assegura que, tan ella com el director, «ens hem adonat que és un espectacle necessari i això fa palesa la nostra responsabilitat a l’hora d’explicar i de mesurar molt les paraules». 

És per això que tots dos coincideixen a assenyalar que ha estat un treball de documentació i d’investigació intens, perquè «és un tema inabastable». «Fa més d’un any i mig que treballem i hem descobert dones increïbles», expliquen. L’obra és coescrita per Joan Codina i Georgina Llauradó, que en escena estarà acompanyada al piano per la directora musical de l’espectacle, Cristina Martínez. La proposta va guanyar el IV Premi Born de Residència Creativa d’Arts Escèniques que atorga el Cercle Artístic de Ciutadella (Menorca).

Obra multidisciplinar 
Sobre l’espectacle, Georgina Llauradó afirma que «ha estat un repte a l’hora d’explicar cadascuna de les històries, com fer-ho per donar valor a aquestes dones i que fos un monòleg divertit, divulgatiu i lúdic, a més d’emotiu». Mentrestant, Joan Codina detalla que La volta al món en 80 ties «és un espectacle contenidor de moltes teatralitats diferents i que vincula la història de les diferents dones amb les necessitats de la dona d’avui en dia». 

Si bé, el director deixa clar que «l’espectacle va molt més enllà de la informació que puguem trobar a Wikipedia, ja que la vida d’aquestes ties té un nexe amb l’actualitat». 

Així doncs, el monòleg abasta els 5 continents. «Hem descobert a moltes dones orientals i que eren desconegudes, perquè molta de la bibliografia que hem trobat se centra en dones americanes o europees, i accedir a la informació de dones d’Àsia, Àfrica i Oceania ens va costar», explica Joan Codina. Pel que fa a la posada en escena, l’actriu reusenca destaca que «és molt senzilla i molt complicada a la vegada, perquè a l’escenari només hi ha una cadira i un micròfon, a més de l’acompanyament musical de Cristina Martínez i diferents projeccions».

«Cada vegada que descobríem una dona nova, silenciada,
ens n’apareixien moltes altres»

«Cada dona mereixeria un espectacle i se’ns trenca el cor per les que s’han quedat fora»
Georgina Llauradó
Actriu

«La Cristina Martínez fa un acompanyament instrumental durant l’obra gràcies al treball de recerca que ha fet sobre cançons d’empoderament femení; les uneix i els dóna un nou significat», explica el director, mentre destaca que «musicalment és un espectacle molt eclèctic, en el que podem sentir des d’una peça de Clara Schumann fins a Madonna». «La música també és una volta al món perquè hi ha ritmes de tot arreu», afegeix Georgina Llauradó. Després de l’estrena absoluta a Reus, La volta al món en 80 ties es podrà veure del 4 al 29 de març a la Sala Atrium de Barcelona. El viatge només ha fet que començar. 

Comentarios
Multimedia Diari