Una primera presa de contacte amb els balls tradicionals a Reus

Folklore. La Coordinadora de Danses Tradicionals realitza tallers infantils per ensenyar les coreografies

17 abril 2019 07:59 | Actualizado a 20 abril 2019 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus ha iniciat per primer cop en la seva trajectòria  uns tallers de dansa per a infants d’entre set i 13 anys amb l’objectiu que aprenguin els diferents balls de la Festa Major de la ciutat. En aquest cas, el Ball de Cercolets, el de Mossèn Joan de Vic, el de Gitanes, Pastorets i el de Prims. Van iniciar els tallers aquest dilluns i els finalitzaran avui dimecres i es duen a terme de les 9 a les 13 hores del matí. Segons l’organització, «han tingut molt d’èxit, hi havien places limitades, però ens hem trobat amb una gran llista d’espera». 

«Aquesta iniciativa està concebuda per a aquells nens i nenes que són a la llista d’espera dels nostres balls. Són molts i fa temps que esperen. El que volíem era evitar que pensessin que ens havíem oblidat d’ells. I és que si no hi ha vacants, no els poden cridar», diu la cap de colla del Ball de Pastorets de Reus, Júlia Fortuny. 

Per aquesta raó i aprofitant que enguany tenen seu, van pensar que «seria una bona idea fer una primera presa de contacte amb els infants. Així aprenen com són els balls, la seva coreografia, la indumentària i materials que porten els balladors i la història que hi ha al darrere. Així doncs, prop d’un total de 25 nens i nenes han après durant tres dies l’essencial dels balls tradicionals de la Coordinadora.   

Nodrir els balls per al futur 

Amb aquests tallers la canalla també ha conegut balls que potser no coneixia tant en profunditat. «Triomfen els cercolets, però gràcies a tallers com aquest els infants s’han interessat per balls –per ells força desconeguts, com el de Mossèn Joan de Vic», afegeix Fortuny. D’aquesta manera, també vol equilibrar la balança i treballar «aquest teixit infantil que pot ajudar a nodrir els balls en un futur proper». «Està clar, també, que la preparació que reben aquí els nens i nenes pot ser una bona alternativa en cas que als balls hi hagi una baixa», apunta la cap de colla del Ball de Pastorets. 

Els tallers han anat dirigits sota les ordres de cinc monitores de la Coordinadora de Balls Tradicionals de Reus. Han orientat els tallers amb lliçons teòriques, però dinàmiques, i pràctiques. «Primer expliquem trets identitaris del ball i posem en context els nens i nenes, perquè s’estimin els balls i després practiquem els balls», esmenta Fortuny.

Un dels nens participants en els tallers són l’Ona i l’Oriol. Un dels trets que més els agrada del projecte és que «coneixem balls fins ara desconeguts per a nosaltres». «Mai havia anat a un taller d’aquests, sempre havia vist la Festa Major des de fora i ara podem viure l’experiència», explica l’Oriol. Per la seva banda, l’Ona, amb una família molt implicada al folklore de la ciutat, diu que «jo ja participo en el ball de gitanes, però en aquestes sessions fas amics també», destaca.  

Comentarios
Multimedia Diari