Unes 600 persones podran seguir la Diada del Mercadal de Reus des de plaça

El públic necessitarà aconseguir entrada prèvia i haurà d’estar assegut en cadires. Es realitzaran tres rondes, dues de les quals conjuntes, una en solitari i una última de pilars

30 septiembre 2021 19:43 | Actualizado a 30 septiembre 2021 19:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça del Mercadal tornarà a veure com s’alcen els castells aquest diumenge al migdia, a partir de les 13 hores. Serà una diada atípica, amb protocols, però sí que ho podran seguir in situ 600 persones, assegudes en cadires. Prèviament s’hauran hagut d’adquirir les entrades, que estan a disposició des d’avui, dijous, a les nou del vespre a través del portal entrades.reuscultura.cat. Tot i que el centre del Mercadal es destinarà a les actuacions castelleres, sí que es podrà transitar pels porxos i les terrasses dels bars es mantindran obertes.

El ‘com’ es desenvoluparà la Diada del Mercadal s'ha explicat aquest vespre en el transcurs del sorteig de l’ordre d’actuació, que s'ha fet al saló de plens de l’Ajuntament de Reus. Obrirà la jornada la Colla Vella dels Xiquets de Valls, seguida dels Castellers de Vilafranca, Xiquets de Reus, Colla Castellera Capgrossos de Mataró i tancaran la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Tal com es va explicar en el mateix acte, la diada constarà de tres rondes i una de pilars. La primera i la segona ronda seran conjuntes. Concretament, es donaran 15 minuts en els quals les cinc colles alçaran els seus castells. En el cas, però, que alguna volgués fer algun castell de vuit, la colla en qüestió ho faria un cop la resta de colles haguessin fet la ronda conjunta. En canvi, la tercera ronda serà en solitari. Finalment, la ronda de pilars tornarà a ser conjunta. En total, es calcula que la diada tingui una durada aproximada d’hora i mitja o dues hores com a màxim.

Cada colla ocuparà un espai de la plaça determinat i entre elles no es podran ajudar a fer pinya per una qüestió sanitària. Concretament, els Xiquets de Reus se situaran davant de l’Ajuntament; la Vella, a l’altura del carrer del Vidre; Vilafranca s’ubicarà a la zona del restaurant Déu n’hi do; la Jove de Tarragona, davant de Casa Navàs; i els Capgrossos, a la zona de la farmàcia Monteverde.

Després de dies intensos de feina entre els Xiquets de Reus i l’Ajuntament, la presidenta dels de la camisa avellana, Eva Oliva, s'ha mostrat agraïda per l’avinentesa amb Reus Cultura i també per la disposició de les colles participants. «Semblava que no hagués d’arribar mai», ha exclamat, després de molts mesos sense poder fer-se castells. «A més, és especialment important perquè coincideix amb els 40 anys de la colla», recordava. 

«L’important d’enguany és poder fer castells»

La Diada del Mercadal serà la primera trobada castellera de la represa que comptarà amb colles de diferents municipis en una mateixa plaça. I és per això que els ànims entre les colles es mouen en la importància del fet de tornar a fer castells i no tant en quins construccions es faran. De fet, cap colla ha desvelat les seves intencions, i totes han destacat que faran el «màxim» dins del possible.

Des de la Colla Vella de Valls, el seu cap de colla, Albert Martínez, destacava com d’orgullós i emocionat està pensant en la represa dels castells «després de tot el que hem viscut». El cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Sisco Benet, ha recordat que aquest és el seu segon any al capdavant «i farem el que hem fet sempre, el màxim». Des de Capgrossos de Mataró, Roser Herreros ha explicat que serà la seva primera diada com a cap de colla «però l’important d’enguany és fer castells». Jordi Alomà, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, ha recordat que, en el seu cas, venen de Santa Tecla, «però tenim moltes ganes d’aquest diumenge, i que sigui la primera diada de moltes»; mentre que Maria Alegret i Eduard Valls, caps de colla dels Xiquets de Reus, han expressat el seu «orgull» perquè la diada sigui possible.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha reconegut que «no som on voldríem», però que «la cultura ha de tenir el paper que li toca», mentre que l’alcalde, Carles Pellicer, ha recordat que han sigut 2 anys «en els que el món casteller ha patit molt. És un sentiment que ha quedat molt endins».

Comentarios
Multimedia Diari