Senyalització en la conducció

Autopistas, companyia del grup Abertis, presenta l’Observatori sobre el comportament dels conductors a la xarxa d’Autopistas 2018 amb l’objectiu de millorar la seguretat viaria

19 octubre 2018 12:57 | Actualizado a 23 octubre 2018 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Autopistas, companyia del grup Abertis, ha presentat aquest dimarts els resultats del seu “Observatori sobre el comportament dels conductors a la xarxa d’Autopistas”.

Buscant l’accidentalitat zero a les seves autopistes, la companyia ha realitzat, per segon any consecutiu, aquest estudi amb l’objectiu d’analitzar els factors de risc mes comuns, conscienciar als conductors de la importància de tenir bons hàbits al volant i, així, contribuir a disminuir la sinistralitat.

L’estudi s’ha realitzat en col·laboració amb Intra i ha comptat amb una amplia mostra de mes de 58.500 vehicles lleugers i 11.200 vehicles pesats en diferents trams de l’AP-7 entre Salou i Puçol. Autopistas ha profunditzat en l’anàlisi de factors concrets com la velocitat, la distancia de seguretat, l’ús de l’intermitent, o l’ús del cinturó, entre d’altres.

Segons les dades extretes, el 53,1% dels vehicles no senyalitza correctament la intenció d’avançar un vehicle que circula a una velocitat menor que la nostra amb l’intermitent dels avançaments, i el 67,1% no ho fa posteriorment quan torna a la posició inicial. Aquestes xifres han augmentat en un 13,5% i un 17,4% respectivament, en relació a l’any passat, fet que, Autopistas adverteix, es molt preocupant, tenint en compte l’alta perillositat de no senyalitzar les maniobres al volant.

Autopistas recorda que el codi de circulació obliga a senyalitzar els canvis de carril i maniobres a la resta de conductors que, subratlla, no poden preveure les teves accions.

En aquest sentit, Autopistas, en coordinació amb la DGT, SCT i Dirección de Tráfico del Departamento de Seguridad del Gobierno Vasco, ha posat en marxa una campanya de seguretat viaria amb l’objectiu de sensibilitzar en el correcte ús de l’intermitent.

Un altre factor de risc que analitza l’informe es la tendència d’alguns usuaris, concretament el 13,9% de fer servir el carril esquerre sense
estar avançant. En aquest sentit, Autopistas insisteix en que s’ha de circular pel carril que estigui situat mes a la dreta. No obstant, excepcionalment i quan les circumstancies ho requereixin, es podran utilitzar el altres carrils.

Segons l’estudi d’Autopistas, encara son molts els conductors que no respecten els límits de velocitat a l’autopista estipulats per norma general en màxims de 120km/h per a vehicles lleugers, 90km/h per als pesats i 100km/h per als autocars. Concretament, un 38,1% dels conductors de vehicles lleugers condueix lleugerament per sobre del límit permès, superant-lo en un rang d’entre 5 i 10Km/h; també ho fa el 36,3% dels transportistes, superant-lo com a màxim 5km/h, al igual que el 18,8% dels autocars.

En relació a la distancia mínima de seguretat, les dades apunten que el 20,1% dels vehicles lleugers no la respecten, dels quals, el 6%, a mes, condueixen a una velocitat massa elevada. Aquesta xifra disminueix quan es tracta de vehicles pesats, sent un 7% els camions que incompleixen la recomanació de deixar 2 segons d’espai quan es circula darrera d’un altre vehicle (equivalent a 100 metres de distancia aproximadament).

La normativa especifica que la separació que ha de guardar el conductor d’un vehicle que circula darrera d’un altre, tan si te intenció d’avançar-lo com si no, ha de permetre aturar-se en cas d’imprevist, sense xocar amb el vehicle de davant, tenint en compte especialment la velocitat i les condicions de frenat i adherència.

Autopistas senyala que la perillositat que implica aquest comportament es molt elevada, ja que, davant un imprevist, si no mantens la distancia de seguretat, et serà impossible evitar un xoc.

Una de las conclusions mes alarmants que es van extreure de l’observatori realitzat per Autopistas el 2017, va ser el número elevat de passatgers que viatjaven a la part posterior del vehicle que no feia ús del cinturó. Aquesta xifra s’ha reduït a la meitat aquest any, passant d’un 21,3% a un 10,7% el volum d’infractors.

No obstant, Autopistas insisteix en la necessitat de seguir reduint aquesta xifra i recorda que, l’ús del cinturó rebaixa a la meitat el risc de mort en cas d’accident. En el cas dels conductors, la norma sembla estar mes habituada i només el 0,1% no porta el cinturó quan seu al volant.

Pel que fa a l’ús del telèfon mòbil, Autopistas determina al seu estudi que el 3,4% dels conductors segueixen utilitzant el seu telèfon durant la conducció. En aquest sentit, la companyia recorda que aquest mal hàbit implica distracció visual, cognitiva i manual.

Per exemple, en marcar un número al mòbil a 120km/h recorrem a cegues una distancia de 429 metres, equivalents a uns 4 camps de futbol, distancia que s’amplia si escrivim un missatge.

La xarxa d’Autopistas esta concebuda i construïda com a vies d’alta capacitat i altes prestacions. Son autopistes altament segures, que compten amb la tecnologia mes avançada tant en la detecció automàtica d’incidències, com per a la posada en marxa immediata i coordinada dels protocols d’actuació en cas d’emergència.

Les dades apunten que el risc de tenir un accident a l’autopista es 4 vegades menor que en una carretera convencional. Es a dir, davant certs errors vinculats amb el factor humà, les autopistes disposen dels medis i recursos per a minimitzar els riscos d’aquests errors.

Per garantir la màxima seguretat viaria, la xarxa d’Autopistas compta amb la certificació UNE-ISO 39001, que avala l’excel·lència en la gestió de la seguretat viaria dels serveis prestats per els professionals de la companyia en totes les infraestructures que gestiona.

Aquesta certificació reconeix la feina en matèria de seguretat viaria realitzada per Autopistas a favor de millorar la seguretat de les seves operacions a las vies que gestiona i treballa per una mobilitat sense accidents de cara als conductors i als seus empleats.

Comentarios
Multimedia Diari