Descarrega: «Esperem aconseguir la immunitat de grup amb la disponibilitat de vacunes de forma regular»

Entrevista al gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona

15 abril 2021 12:43 | Actualizado a 15 abril 2021 12:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ramon Descarrega està al capdavant de la Regió Sanitària Camp de Tarragona des de l’any 2018, quan en va assumir la gerència. Amb ell parlem sobre com ha estat la gestió de la pandèmia durant aquest any.

Com va viure els primers dies de la pandèmia, era conscient de què ens venia a sobre?

Vam viure-ho amb incògnites i des de l’inici amb desconeixement. És difícil definir-ho. Durant la primera onada, a la Regió Sanitària Camp de Tarragona la incidència va ser inferior que a la resta de territori. Recordo la sensació que, mentre la pandèmia era molt present en altre regions, al Camp de Tarragona era molt menor. Mentre en els altres hospitals de Catalunya les UCI s’omplien de pacients Covid, a la nostra regió semblava que no arribava. Fins que la vàrem tenir a sobre.

Quins han estat els factors de contagi més importants?

Durant la primera onada, una de les evidències va ser que el factor més important de transmissió era la densitat de població, potser més que la mobilitat. La densitat de població i la interacció social han estat, a la nostra regió, els elements que han tingut més rellevància en la incidència, especialment la interacció social. 

Les residències han estat la cara més greu de la pandèmia?

La societat, en general, i el sistema sanitari també, han viscut una situació excepcional amb la pandèmia. Si mirem enrere, les residències, amb les persones més vulnerables, han estat molt castigades en les diferents onades, sobretot a la segona. Hem après però, que la col•laboració dels equips de les residències amb els equips d’atenció primària ha creat aliances i estratègies que han aportat valor afegit al maneig de les situacions. La vacunació ens està demostrant la seva efectivitat en les residències, tant pel que fa als residents com al personal que hi treballa. 

Com heu abordat la pandèmia des de la Regió Sanitària Camp de Tarragona?

La pandèmia ha afectat de forma diferent les regions sanitàries de Catalunya. Des del Camp de Tarragona hem adoptat les mesures per donar resposta d’acord a les directrius generals marcades pel Departament de Salut. Hi ha hagut decisions que s’han pres de forma centralitzada i d’altres situacions on hem decidit de forma autònoma, sempre amb l’objectiu de trobar la millor solució possible. Aquí, per exemple vam concentrar els malalts Covid en els dos grans hospitals (Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i Hospital Universitari Sant Joan de Reus), mentre que a la resta de centres es feia només activitat no-Covid. El que hem demostrat com a Regió Sanitària i com a sistema de salut és que hem donat resposta de forma coordinada i conjunta per tal de sortir-nos-en.

L’atenció primària ha estat qui ha assumit gran part de l’activitat Covid. Què s’ha fet per reforçar-la?

Per al Departament de Salut, l’atenció primària és l’eix del sistema sanitari. S’han dut a terme diferents accions com el Pla de millora d’equipament de l’atenció primària, amb 650.000 euros per a 33 CAP de la Regió; i el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària que ha suposat una inversió, durant el 2020, de 1.672.711 euros als equips d’atenció primària, 391.091 euros quant a gestors Covid i 382.417 euros en els referents de Salut i Escola, que sumen en total 2.447.223 euros. De cara a l’any 2021, aquesta assignació suposarà 7.002.406 euros.
La gestió de la pandèmia ha provocat canvis en l’organització d’alguns centes d’atenció primària per mesures de seguretat. Per aquest motiu, durant un període va haver-hi el tancament d’alguns consultoris, però en cap moment s’ha tancat ni un sol dels centres d’atenció primària de la Regió Sanitària. El que és una realitat és que la Covid-19 ens obliga a accelerar el canvi del model relacional de la ciutadania amb l’atenció primària, que ja estava en procés de revisió.

Quin ha estat el punt d’inflexió en aquesta pandèmia?

L’inici de la vacunació, el 27 de desembre, va marcar un primer punt d’inflexió de cara a cercar la immunitat de grup. I hem vist positivament com a la nostra regió sanitària, com a tot el territori, un cop vacunada la població de residències –el seu personal, el personal que treballa en el sistema sanitari i el personal essencial–, la immunitat de grup va assolint-se. Amb tot, com sempre recordem, encara ens trobem en pandèmia. La pròxima setmana acabarem de vacunar els majors de 80 anys, i hem iniciat la vacunació en la franja dels 60 als 65 anys. Encarem les pròximes setmanes amb cautela i esperem que la disponibilitat de vacunes, de forma regular, ens permeti posar en funcionament els punts de vacunació massiva per tal d’acomplir l’objectiu de la immunitat de grup.

Comentarios
Multimedia Diari