Els farmacèutics, indispensables durant la crisi sanitària

Els farmacèutics, en tots els seus àmbits d’actuació, han demostrat ser un agent de salut imprescindible, molt valuós

15 abril 2021 11:10 | Actualizado a 15 abril 2021 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’un any ençà, amb l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, els malaurats rebrots i les onades, ens ha tocat viure una situació excepcional, molt complexa per a tothom. Ha estat en aquest difícil escenari, de moments incerts, però també d’aprenentatge i preparació constant, en el que s’ha demostrat que l’actuació coordinada i el treball conjunt per a la consecució d’un mateix objectiu dóna fruits amb gust d’oportunitats i esperança. Uns al·licients que motiven a seguir en aquesta línia.

Els farmacèutics, en tots els seus àmbits d’actuació –farmàcia comunitària, distribució, indústria, hospitals, anàlisi, atenció primària, salut pública, formació i veterinària, entre d’altres–, han demostrat ser un agent de salut imprescindible, molt valuós.

Durant aquests mesos de pandèmia i esforç incessant, hem viscut, des d’aquest col·lectiu, assoliments de gran transcendència i dels que estem profundament orgullosos: per sobre de tot, hem garantit l’accés als medicaments per a tots els pacients, inclús, en els moments més complicats del confinament, posant de manifest la solidesa de la xarxa de farmàcies. També, s’ha aconseguit fer arribar la medicació als pacients més vulnerables amb la creació d’una xarxa de voluntaris; s’ha col·laborat amb la farmàcia hospitalària per lliurar els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) des de la farmàcia comunitària i estalviar, així, molts desplaçaments dels pacients fins als hospitals amb la reducció de riscos que això comporta; i s’ha garantit la prestació farmacèutica als Hotels-Salut habilitats.

Alhora, durant els primers mesos de pandèmia, la gestió del pla de medicació a les farmàcies va evitar més d’un milió de visites als centres sanitaris i, amb l’objectiu de facilitar l’accés a les mascaretes a tota la població en un moment en què hi havia escassetat d’aquest producte, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut de la Generalitat, van impulsar la campanya Mascareta /Salut amb la col·laboració de la Indústria i la Distribució farmacèutica.

Durant aquesta situació extraordinària s’ha fet evident, una vegada més, la important tasca que els professionals farmacèutics realitzen des de tots els seus àmbits d’actuació de forma coordinada, amb l’objectiu de donar resposta amb compromís i responsabilitat a tots els reptes que ha generat aquesta crisi sanitària i sempre tenint en el focus la salut del pacient. Per això, hem posat a disposició de l’Administració sanitària la xarxa de farmàcies comunitàries per col·laborar com un actiu més del Sistema de Salut.

No hem d’oblidar que el farmacèutic és l’agent sanitari més proper a la població general i, durant els mesos de confinament total, les farmàcies eren un dels pocs establiments que es van mantenir oberts. La població hi acudia no només per recollir la seva medicació, sinó també per informar-se i rebre consells sanitaris.

En aquest sentit, vull fer una menció especial a tots els farmacèutics i farmacèutiques d’oficines de farmàcia rural que, durant la pandèmia van ser, en molts casos, l’únic punt sanitari obert, doncs, molts centres d’atenció primària i consultoris públics estaven tancats.

En nom del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona vull subratllar que seguirem treballant, sens dubte, per potenciar la figura del professional farmacèutic en tots
els seus àmbits d’actuació, la formació continuada d’aquest i tots els serveis de salut per la població en benefici d’aquesta.

Toni Veciana: President del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari