La Candela sevillana retorna els passos

La viscuda diumenge per les confraries de Setmana Santa d’arreu en veure un pas als carrers

JORDI BERTRAN

Whatsapp
La Candelaria de Sevilla ha retornat les processons al carrer. foto: @hdaddelacandelaria_oficial • Instagram

La Candelaria de Sevilla ha retornat les processons al carrer. foto: @hdaddelacandelaria_oficial • Instagram

No només Valls i l’Ametlla de Mar tenen la seva Mare de Déu de la Candela. Sevilla també compta amb l’enguany centenària Hermandad de la Candelaria, custòdia d’una de les devocions més estimades de la Setmana Santa de la capital andalusa. El darrer diumenge aquesta Mare de Déu en el seu pas de pal·li desafià la penombra en què la covid ha convertit la religiositat popular de carrer.

La Candelaria realitzà una sortida extraordinària pel centenari fundacional enmig d’un bany de multituds, respectuosament emboçades amb mascaretes, i amb un dispositiu coordinat per les autoritats civils en què participaren els cossos de seguretat estatals i locals. Allà estaven també l’Ajuntament i l’Arquebisbat, amb un prelat vingut de terres catalanes, rebent amb tots els honors la represa de les processons amb passos.

Portants i músics

I a Sevilla un misteri és sinònim de «costaleros», els homes de sota del misteri que, sense distàncies, el carreguen. Ja fa mesos que un col·lectiu de metges locals, treballadors de la sanitat pública andalusa i estretament vinculats al món confrare, anuncià que engegaven un estudi per fer possible el retorn d’aquestes pràctiques consuetudinàries.

Obrint la processó i darrera del pas, la música. Dues formacions de primera, la trianera banda de cornetes i tambors de «Las Tres Caídas», que fa dècades escoltàrem a Tarragona en la “Carmen” de La Cuadra de Sevilla i també a l’interior de la catedral per Santa Tecla, i la Banda de la Creu Roja de Sevilla, clàssica com poques, acompanyaren la Candelaria. Per arribar al carrer fa mesos que assagen, complint les normatives anticovid de la Junta de Andalucía.

És ben cert que Sevilla viu el món confrare com poques ciutats. També que Andalusia juga a la Champions de la Setmana Santa. Les mateixes autoritats que durant 2020 i 2021 van haver d’explicar a les germandats que l’ocupació del carrer no era possible, ara són conscients que cal fer sortides com la del diumenge o les que setmanes abans protagonitzà Jesús del Gran Poder, en aquest cas no sobre pas, sinó sobre andes.

Diumenge les mesures es van extremar fins el punt que el capatàs de la Candelaria, el bon amic José Miguel Gallardo, donà positiu en el test previ a la processó, junt amb tres portants més. Malgrat els assaigs i les il·lusions, es van haver de quedar a casa.

Processons catalanes

Després que a Catalunya la cultura popular en general i els castells en particular han estat un sector molt damnificat, ara encarem l’escenari de la Setmana Santa. Les cavalcades dels Reis de l’Orient s’han anunciat a moltes localitats. El Carnaval de Sitges ha vist aprovat un Pla d’Autoprotecció comandat per Protecció Civil de Catalunya, que permet les rues multitudinàries fugint dels carrers estrets, resituant-les en l’amplitud del passeig vora la mar, i controlant l’accés per gestionar les aglomeracions potencials.

Darrera ve la Setmana Santa. Aquests precedents temporals són la cara amable. Però no podem oblidar la imatge del dimecres a l’estadi del Bayern Munich: grades buides per una situació sanitària complexa, derivada de la insuficient vacunació de la població alemanya. Mentrestant, aquí hi ha qui busca excuses de mal pagador per no vacunar-se, però vol prendre cerveses als bars o esmorzar-hi de forquilla. Hi ha restauradors que, encertadament, són exigents, però d’altres fan la viu viu.

Si volen reviure les rues de Carnaval o les processons de Setmana Santa als carrers catalans, segueixin la recomanació de vacunar-se. Alhora encomanem-nos perquè les autoritats sanitàries catalanes s’empeltin una mica de l’esperit constructiu que ha facilitat les sortides del Gran Poder i la Candelaria. L’esperança truca a la porta.

Temas

Comentarios

Lea También