La bioeconomia o emprenedoria social, propostes contra el despoblament rural

El desplegament de la banda ampla d’internet o de la fibra òptica seria un altre pilar bàsic

02 marzo 2021 09:30 | Actualizado a 02 marzo 2021 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Catalunya no és un dels territoris més greument afectats pel despoblament rural si la comparem amb d’altres àrees de l’Estat, com ara Burgos, Soria o Terol. No obstant, a banda dels Pirineus, on el declivi demogràfic ja porta dècades sent endèmic, les Terres de l’Ebre també s’han afegit més recentment al trist rànquing dels territoris més afectats pel descens demogràfic.

El fenomen preocupa i molt a la Càtedra d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, que aquest passat divendres va reunir alguns dels principals experts en la matèria de tot l’Estat amb l’objectiu de conèixer de primera mà que s’està fent en aquells territoris més afectats pel despoblament per frenar-lo.

Cal destacar la intervenció del professor de Dret Administratiu de la Universitat de Burgos, Fernando García-Moreno. Per a ell aquest fenomen és «un problema d’estat» que s’hauria d’haver encarat fa molts anys. García-Moreno proposa la bioeconomia basada, entre altres, en l’explotació forestal per a l’obtenció de biomassa que pugui ser utilitzada per a la generació d’energia elèctrica; o l’emprenedoria social destinada a satisfer els serveis socials bàsics de les mateixes zones en procés de despoblament, com a mesures per frenar i pal·liar aquesta situació.

El desplegament de la banda ampla d’internet o de la fibra òptica i l’impuls de la figura de l’agent de desenvolupament local, en serien d’altres.

El professor de la Universitat de Saragossa, Vicente Pinilla va defensar el paper de la governança i la necessitat d’executar de manera real plans estratègics que no han passat del terreny de la teoria.

Pinilla també va destacar la importància de la societat civil a l’hora d’evitar la pèrdua de població partint de conceptes com els valors, el talent, la creativitat o la inclusió. Paral·lelament, el professor de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Budi va posar com exemples de possibles mesures la creació del Fons de Cooperació Municipal contra la despoblació i l’elaboració del Pla Estratègic valencià Anti-despoblament (Plesvant) com a clau de volta integral per a la lluita contra el despoblament a curt, mitjà i llarg termini.

Per la seva banda, el professor de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joaquín Recaño, va posar de manifest que el problema sobretot s’ha d’atacar de manera decidida en les capitals comarcals i nuclis de certa grandària, on també s’ha detectat aquesta pèrdua d’habitants.

Comentarios
Multimedia Diari