Más de Sociedad

La revista ‘Brum’, testimoni d’un ‘periòdic d’ideals’

Arxivística. L’Ajuntament de la Selva del Camp digitalitza la publicació sencera. Es tracta de la primera mostra periòdica de premsa escrita del municipi (1931-1933)

CRISTINA VALLS

Whatsapp
El regidor Jordi Vinyals, tot  assenyalant la revista ‘Brum’, la qual ara es pot consultar a la xarxa. FOTO: Alba Mariné

El regidor Jordi Vinyals, tot assenyalant la revista ‘Brum’, la qual ara es pot consultar a la xarxa. FOTO: Alba Mariné

«Un mirall de la societat selvatana». Així solen descriure la revista Brum de la Selva del Camp, activa entre els anys 1931 i 1933, i la qual va tenir fins a 33 números. La publicació de la Segona República, impulsada per un grup de persones il·lustrades de l’època, ha estat digitalitzada recentment per la regidoria de Cultura del consistori. Editada trisetmanalment, va ser descrita, també, com a un «periòdic d’ideals», ja que s’hi defensava la democràcia, la fe liberal i les idees republicanes.

Altres peculiaritats del mitjà van ser la diversitat temàtica i la transversalitat de pensament dels seus col·laboradors: hi havia secció de crònica local, continguts culturals i polítics, així com relacionats amb la vida social del municipi. Tal com destaca el cronista local Quim Masdéu «s’adreçava al públic en general i tenia un vessant social d’allò més important; s’hi parlava de casaments alhora que es criticava la política anterior a la república», assenyala.

Brum ha pogut digitalitzar-se gràcies a la cessió dels exemplars conservats a l’arxiu de la família Murgadas-Esteve i, ara, és a l’abast de tot selvatà i selvatana, així com de persones curioses d’arreu, a través de la xarxa. La digitalització ha anat a càrrec de l’Arxiu Arxidiocesà de Tarragona, encarregat d’escanejar i reproduir els exemplars. A més, s’han imprès uns volums en físic, en format facsímil, de la mateixa mida que la revista, per poder consultar-los a l’arxiu de la biblioteca municipal.

«Fer digitalitzar la publicació era un objectiu perseguit des de fa temps, ja que teníem alguns exemplars, però no la col·lecció sencera. Per sort, estava ben conservada. La revista és molt directa, parla de la història de la seva gent i el seu teixit associatiu; és una font de dades i històries de gran valor. Tenim altres projectes de digitalització, com ara el butlletí de l’associació Adesel», anuncia el regidor de Cultura, Jordi Vinyals.

Revista digitalitzada BRUM La Selva del Camp Biblioteca
La biblioteca municipal disposa de volums en físic de la mateixa mida que la revista per poder-los consultar. FOTO:  Alba Mariné 

Seguint amb la revista Brum, el regidor destaca continguts importants com ara la visita de Francesc Macià al poble: havia de posar la primera pedra a les escoles d’Alcover i va aprofitar la seva visita tot passant per la Selva, el van acompanyar altres personalitats, com ara Ventura Gassol i Puig i Ferrater.

Preguntats pel nom de la revista, Vinyals i Masdéu esmenten que «al primer número es referencia l’arribada d’un aire nou, del soroll que fa el vent; l’origen té un toc poètic», diuen. Sobre la capçalera, Masdéu la defineix com a un «element important»: «El dibuix el va fer un dels fundadors, l’activista cultural Josep Fortuny Monné, conegut com a Pepito Calaf, ebenista. Va fer un aqüeducte simbòlic, semblant al Pont Alt del municipi».

La revista es va imprimir a la impremta Requesens de Montblanc i, com fa constar Masdéu, l’octubre de 1932, «la mort de Fortuny Munné va colpir la societat selvatana». «Temps després, la revista va viure una crisi per la manca de consens quant a la creació de continguts: uns volien ser independents i altres fer ressò de les idees d’ERC. Això va provocar una escissió», exposa. L’últim número és diferent de la resta, va ser editat a Foment de Reus «i amb un contingut força polític».

Temas

  • Selva del Camp
  • Diari de Reus
  • revista
  • Brum

Comentarios

Lea También