Más de Sociedad

Per aquest Sant Jordi, tres pans ‘made in Reus’ en un

Distinció. El pa de Sant Jordi del Forn Sistaré es classifica en el segon lloc al Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2021, el qual arriba enguany a la quarta edició

CRISTINA VALLS

Whatsapp
Els germans Tomàs i Xavier Pàmies Sistaré amb el pa de Sant Jordi. FOTO: FABIÁN ACIDRES.

Els germans Tomàs i Xavier Pàmies Sistaré amb el pa de Sant Jordi. FOTO: FABIÁN ACIDRES.

Els germans Tomàs i Xavier Pàmies Sistaré, al capdavant del Forn Sistaré, han estat mereixedors d’una altra distinció. I és que, el seu pa de Sant Jordi s’ha classificat en el segon lloc al concurs Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2021, certamen celebrat recentment a Barcelona, tot assolint la quarta edició. El guanyado va ser Miquel Guich, de Forn del Passeig de Barcelona.

«Sempre és un orgull representar la ciutat en aquests esdeveniments i posicionar-la pel que fa al pa artesà. Ens agrada fer aquest de Sant Jordi perquè no porta cap mena de colorant i, d’altra banda, pels seus orígens», esmenta el forner Xavier Pàmies, mentre feineja a l’obrador. De fet, es remunta a quan ell i el seu germà Tomàs estudiaven per a flequers a Barcelona, «entre els anys 1987 i 1988» –acoten–. Per aquells volts, va crear-se el pa distingit al concurs. «Un dels nostres mestres, el creador del pa de la Diada, va ser l’Eduard Crespo, de la Fleca Balmes de Barcelona. Ell va crear la recepta i va cedir la fórmula a tots els forners de Catalunya, perquè poguessin celebrar el Sant Jordi amb pa; bé, de fet, tres pans en un, per ser més exactes», diu.

Per tal de complementar aquesta explicació, Tomàs, per la seva banda, porta la creació, encara per acabar (vegeu la imatge), per tal de mostrar les tres capes esmentades. «El pa és complex de fer, perquè, primer, n’hi ha un de sobrassada, un altre de formatge i un tercer de nous, han de fermentar tots tres alhora i tot configurant el mateix pa. És a dir, és tot un procés», detalla en Xavier.

Una història de 33 anys

Segons indiquen els germans Pàmies Sistaré, el pa va començar a ser una realitat el 1987 i es va presentar al públic un any després: «Fa 33 anys que s’està elaborant i, des de cal Sistaré en fa els mateixos que el fem. Estem molt contents de poder dir que pertanyem a la primera tongada de forners que el va aprendre a fer aquest pa. Enguany, per un altre costat, tot ens fa una il·lusió especial, i encara més després de l’aparició de la pandèmia».

Un altre tret que valoren molt és que, per primer cop al certamen, han participat escoles del sector. «L’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils –el qual també aposta per ensenyar fleca i brioixeria artesanal–, ha quedat segon. D’entre els alumnes, a més, hi ha el meu fill i m’enorgulleix molt», subratlla Xavier Pàmies.

Preguntats sobre si creuen que n’hi ha gent que encara que desconeix el pa dedicat a la Diada de Sant Jordi, els germans Pàmies Sistaré admeten que «encara n’hi ha que no saben que n’hi ha un i ens sembla una mica estrany». Guanyar premis, diuen, és una «bona manera de fer visible noves creacions artesanes». «Aquest pa el fan molts forners per aquestes dates i està concebut perquè sigui compartit; a Reus, pel que hem vist, el pa de Sant Jordi serveix, fins i tot, per a fer el vermut», destaca. Val a dir, que un dels objectius de cal Sistaré també ha estat «lligar pa i tradició».

Temas

Comentarios

Lea También