Tarragonines i tarragonins a les Decennals

Expedició. Diferents entitats de cultura popular i artistes plàstics i musicals actuen en el 24è desenari de la Mare de Déu de la Candela

23 enero 2022 09:10 | Actualizado a 28 enero 2022 17:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dilluns comencen les prèvies de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, i divendres 28 la celebració pròpiament dita fins al diumenge 6 de febrer. Tarragona sempre hi ha tingut una vinculació estreta. En temps reculats castellers de les colles tarragonines cooperaven amb els Xiquets de Valls. Encara alguns tarragonins llueixen camisa vallenca. En diferents èpoques elements del seguici, sobretot els Negritos, gegants i nanos, també hi han assistit. I des de 1981 les colles tarragonines han participat en la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans.

Divendres la periodista Carla Pomerol avançava aquesta presència amb la confirmació dels Xiquets de Tarragona, Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau, amb una de les modalitats proposades per l’organització: els pilars. És una eina que la comissió Xiquets de Valls introduí davant la situació real del món casteller. El que els especialistes han definit com «la sotragada pandèmica» es veurà reflectida en les Decennals.

Termòmetre fred

Tot i el marge que s’ha volgut donar a les colles per apuntar-se fins a darrera hora a l’espera dels possibles assaigs que es poguessin fer aquest cap de setmana o l’immediat al diumenge 30, el termòmetre casteller continua fred. En aquest context, que els dos darrers anys ha fet perdre a les places una desena de colles, més d’una vintena més han aixecat algun escadusser i simbòlic pilar de 4 i, amb possibilitat d’assaigs, 26 només completaren algun castell de 6 –segons dades del Baròmetre Casteller–, estem molt lluny d’una situació normalitzada del fet casteller; més aviat prou propera a la de 29 colles actives el 2020, sinó pitjor. Per analogia al fet que l’any passat el sostre fou el 3 de 9 amb folre, tornant de facto al 1992, crec que la Trobada del diumenge vinent a les Decennals es mourà entre les 16 agrupacions que participaren el 1981 i les 20 de 1991, concentracions que no per la xifra tingueren menys valor. Això sí, celebraré equivocar-me. El fet que 6 de les 10 colles que encapçalaren els rànquings de 2019 i 2021 assisteixin enguany a aquesta cita, segons s’informava dijous en roda de premsa, sembla indicar que les grans han aguantat millor aquesta sotragada.

Diversitat d’actuants

Però les Decennals compten amb altres agrupacions i artistes de Tarragona, alguns dels quals abordem avui. Així l’imatger Ferran Rey ha realitzat un treball ingent per construir els dotze nans de les escoles de Valls, un per a cada centre educatiu. No pensin, però, que es tracta de figures simples sinó que l’escultor ha brodat un treball homologable als nans que poguessin ser titulars del seguici d’una ciutat. Actuen el 27, 28 i 29 de gener.

En el capítol musical, figura l’Aula de Música Tradicional El Tecler, mentre que els Grallers Tocaferro, So Nat i La Capona acompanyen diferents elements del seguici cerimonial vallenc: respectivament, el ball de la primera, la moixiganga i el recuperat ball de cavallets. Aquesta estrena, dissabte 29, serà apadrinada pel ball de turcs i cavallets de Tarragona, que actuarà junt amb els cavallets de Sant Feliu de Pallerols, en un acte que reunirà tres festes patrimonials d’interès nacional: Decennals, Santa Tecla i la de la població gironina.

So Nat estrena espectacle d’escenari, junt amb la periodista i animadora tarragonina Sílvia Petit. Batejat com “Els 10 + 1 Principals dels Castells”, evoca les músiques de ball i festa que han sorgit coetàniament a moments especials dels castells. Serà diumenge 30 a la tarda, en un concert en què també actuen els grallers tarragonins La Virolla, que, malgrat la joventut, compleixen deu anys sobre els escenaris.

Comentarios
Multimedia Diari