Un mes per reflexionar sobre les feminitats

Societat. El Dia Internacional de les Dones, amb 30 activitats per celebrar-lo durant tot el març, comptarà amb una concentració segura

02 marzo 2021 07:00 | Actualizado a 02 marzo 2021 07:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una commemoració, la del Dia Internacional de les Dones el 8 de març, participada i col·laborativa; una data que se celebrarà de forma transversal i que es podrà viure a través de l’art, el debat, l’humor, l’audiovisual i la reivindicació, entre altres ítems. Amb aquesta idea, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Flores, va presentar ahir el cartell i el programa d’actes amb motiu de l’adhesió de la capital del Baix Camp a la festivitat.

Els objectius

Els objectius que, des de la regidoria es van donar a conèixer són tres. «En primer lloc, volem mostrar les diferents realitats de les dones de la ciutat, però també del món, fer visibles les seves situacions i donar veu a dones de totes les edats; una altra finalitat és reivindicar, reclamar i reflexionar sobre com avançar cap a una societat més feminista, explicar el que ens queda per fer; i una tercera fita, és posar el focus en la celebració en si, en l’alegria que suposa viure-la», va exposar Flores.

Va posar en relleu, d’altra banda, la implicació de les entitats que hi han col·laborat, «per la seva reinvenció per poder tirar endavant les seves idees», va destacar. «L’any passat només es van fer els tres primers actes per la pandèmia i la resta es van cancel·lar. Cal, doncs, encoratjar-les, perquè organitzar suposa un esforç que s’ha de valorar», va completar.

La celebració, en la qual s’han implicat col·lectius i entitats de caràcter feminista, té 30 actes que s’aniran realitzant durant tot el mes. Un de rellevant és, per exemple, la concentració reivindicativa convocada a la plaça de la Llibertat dilluns vinent, a les 19 hores, a càrrec de la Plataforma 8M, que es farà seguint tots els protocols de seguretat. També hi haurà taules rodones; tallers de llenguatge inclusiu i de masculinitats igualitàries; espectacles d’humor (com l’actuació transgressora Riot Comedy Fem, l’11 de març al Bartrina, també retransmesa en streaming) i concerts.

La programació, de fet, dóna avui dimarts el seu tret de sortida amb la instal·lació d’una fotografia mural emmarcada en l’activitat Art al carrer, de l’artista Marta Fàbregas. Comptarà amb la col·laboració de dones del municipi i, tot plegat, es farà al Casal de les Dones. Està organitzat per la galeria Anquin’s i l’equipament municipal esmentat. Les entitats que intervenen a la programació del dia 8 de març –més enllà de les integrants al Consell Municipal de Polítiques de Gènere, departaments i regidories de l’Ajuntament– són la galeria d’art Anquin’s, la Botiga Batabat i l’artista Alina Ballester, el Centre de Lectura (que ho fa per primer cop), el Teatre Bartrina, la Plataforma 8M, Política Lingüística, l’Associació de Dones Madretierra, l’Associació Calmécac, ERC, la Cambra de Comerç de Reus, el Departament de Solidaritat i Cooperació, el de Joventut i les Biblioteques Municipals de Reus.

El cartell

Com dèiem, una altra de les novetats, en el marc del 8 de març, va ser el cartell, elaborat per Berta Artigal. En la creació, s’hi destaca el lema Juntes, diverses, vives i lliures i un dels trets destacats, més enllà del color lila, és la diversitat femenina, valorada per l’artista a través del dibuix de tres figures.

I és que un missatge al qual es vol donar ressò en la programació d’enguany és que existeix una gran varietat de dones. Per tant, és important destacar la presència d’un arc de sant Martí al cartell, tot donant cabuda al col·lectiu LGBTI+. En aquest sentit, es convida també a la reflexió sobre la no discriminació cap a les dones trans.

Comentarios
Multimedia Diari