Una llavor per canviar el món des del medi rural

Al cor de Santa Coloma de Queralt. La cooperativa L’Aresta rep un premi estatal d’excel·lència a la innovació en la diversificació de l’activitat econòmica en zones rurals

06 noviembre 2021 11:50 | Actualizado a 06 noviembre 2021 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Van recuperar un petit obrador tancat del poble amb l’objectiu de reactivar aquest espai i de dinamitzar l’activitat econòmica al centre de Santa Coloma de Queralt i contribuir al repoblament. Tot un repte. Va ser l’any 2013. Gràcies a això, ara el local gaudeix d’una segona vida amb una fleca que treballa els productes des d’una perspectiva ecològica i amb la complicitat de productors i productores locals.

Aquesta tasca és la punta de l’iceberg, és la feina visible, però darrere hi ha unes fortes arrels que empenyen un projecte multidisciplinari que esdevé una petita llavor que pot contribuir a canviar el món. El paraigües de tot plegat és la cooperativa L’Aresta i tota aquesta feina acaba de ser reconeguda pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación atorgant-li el tercer premi en la categoria ‘Excelencia a la Innovación en diversificación de la actividad económica en el medio rural o zonas costeras rurales’.

«És una alegria perquè desenvolupar aquest projecte té les seves dificultats», explica al Diari Gemma Flores, sòcia de la cooperativa. L’Aresta beu del moviment agroecològic i gira entorn l’economia social i solidària i «el fet que això sigui reconegut, transcendeix molt més enllà de la cooperativa», afegeix. «Treballem per la sostenibilitat i la transformació social a partir de l’agroecologia, la sobirania alimentària, l’economia social, solidària i feminista», apunta.

La raó de ser de L’Aresta rau en quatre àrees de treball que són el seu motor. La primera es troba al cor de Santa Coloma de Queralt, al carrer Major, on hi ha l’obrador i botiga. La filosofia de la cooperativa queda perfectament plasmada en els ingredients dels seus productes, un ampli ventall de pans fets curosament amb matèries primeres ecològiques, masses mare naturals, varietats de farines antigues i amb la col·laboració estreta de productores locals, a més de treballar en xarxa amb altres cooperatives i grups de consum. La segona pota on se sosté la cooperativa és l’àrea d’Educació, treballant per introduir aquests valors a les escoles o instituts i, de manera més informal, en centres cívics o associacions. L’àrea de Recerca, el tercer pilar, «ens permet recuperar i difondre aprenentatges i reflexionar sobre el desenvolupament de projectes», expressa Gemma Flores. Per últim, l’àrea de Dinamització local permet afavorir l’articulació entre productors i identificar les necessitats que hi ha.

Natura i producció local

L’Aresta està formada per 14 persones, la majoria dones, de les quals, sis són sòcies de la cooperativa. L’espai on desenvolupen la seva tasca es concentra a la Conca de Barberà, però s’estén a tot el Camp de Tarragona. A Santa Coloma, on s’ubica l’obrador, el projecte creix envoltat de natura i camps de cereals. «Tenim les productores a prop i això fa que aquest sigui un espai òptim, perquè copsem les necessitats comunes que tenim i la familiaritat és molt gratificant», conclou Flores.

Comentarios
Multimedia Diari