Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Tarragona Cultura

10è aniversari del festival SCAN Tarragona

El festival fotogràfic, referent de caràcter internacional, començarà el proper divendres 20 d'abril 

Diari de Tarragona

Whatsapp
Al festival es podran observar fotografies de tota mena d'estils. Foto: Cedida

Al festival es podran observar fotografies de tota mena d'estils. Foto: Cedida

L'exposició ‘Documentalisme poètic. Petita història de la fotografia pel grup «La Palangana»’, organitzada per la Fundació Forvm s’inaugura aquest divendres, 20 d’abril a les 7 de la tarda, a la Casa Canals de Tarragona i es podrà veure fins al 10 de juny.

La mostra dóna el tret de sortida a les activitats que commemoraran el 10è aniversari del festival SCAN Tarragona, impulsat per l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Port de Tarragona i altres entitats locals, i sota la direcció artística de Chantal Grande, directora de la Fundació Forvm, i executiva de Jesús Vilamajó, tindrà lloc entre els mesos d'octubre i desembre de 2018.

Documentalisme poètic

Amb aquesta exposició, es reivindica i homenatja la visió humanista del grup fotogràfic La Palangana format a Madrid el 1957. Els membres eren autodidactes i sovint tenien altres ocupacions que compaginaven amb la fotografia.

Durant els caps de setmana sortien en grup, amb la màquina de fotografiar, i recorrien Espanya amb la idea de fixar, en el suport fotogràfic, l'essència d'un país que en aquell moment encara era fosc i decadent.

Amb l'afany doncs de mostrar algunes de les obres cabdals d'aquest grup madrileny, la Fundació Forvm ha seleccionat del seu fons una cinquantena de fotografies realitzades entre els anys seixanta i setanta per alguns dels membres més significats del grup: Gabriel Cualladó, Juan Dolcet, Paco Gómez, Fernando Grodillo, Ramon Masats, Francisco Ontañón i Gerardo Vielba.

Tots ells s'havien sentit molt atrets pel corrent humanista i l'estètica del neorealisme italià. Però a més a més, les seves obres mostren una clara influència del que se n'ha dit realisme poètic, una tendència que apareixia en el cinema francès durant en el període d'entre guerres, i que promulgava la recerca d'un realisme estètic del què és quotidià.

SCAN Tarragona: la capital de la fotografia a la Mediterrània

Amb l'objectiu posat en esdevenir un dels festivals de fotografia de referència al sud d'Europa i en especial a tota la Mediterrània, SCAN Tarragona té previst organitzar, entre el 18 d'octubre i el 9 de desembre de 2018, tot un seguit d'activitats entorn de la fotografia. 

Tant des del vessant professional i artístic, amb activitats com Talent Latent, Full Contact o l'SCAN Photobooks, com altres de caire més reflexiu, a través de conferències i una jornada dedicada a les escoles de fotografia, el festival alternarà les dos vessants amb espais més lúdics i per a tots els públics, com són les exposicions, projeccions o activitats infantils i familiars, que es desenvoluparan a diferents espais de la ciutat.

Alguna de les novetats tindran com a objectiu la promoció del territori del Camp de Tarragona des de l'òptica artística: per una banda, la posada en marxa d'un projecte col·laboratiu a través d'Instagram, amb la implicació de tots els afeccionats a la fotografia que ho desitgin.

Per l'altra banda, l'edició del primer número d'una publicació, que esdevindrà en el temps una col·lecció única i singular i que promourà el territori a partir de la visió fotogràfica i literària de dos creadors de reconegut prestigi.

Temas

Comentarios

Lea También