‘100 anys, 100 collites’ de la cooperativa de Vila-rodona

Reconeixements. Dissabte al vespre va tenir lloc l’acte central i es va homenatjar els socis de més de 90 anys o els treballadors que estan en actiu al celler

03 agosto 2019 18:20 | Actualizado a 05 agosto 2019 09:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un acte emotiu i ple de reconeixements i aplaudiments. Ahir la cooperativa de Vila-rodona (Alt Camp) va celebrar l’acte central del centenari. “100 anys, 100 collites” és el lema de l’efemèride que dura tot l’any amb diferents activitats. Ahir es va homenatjar als expresidents, els socis de més de noranta anys, i els treballadors que s’han jubilat estant en actiu al Celler. Tots ells van estar emocionats al rebre aquest reconeixement. Altres, no s’ho esperaven i van mostrar-se sorpresos.  

L’edifici és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. La cooperativa de Vila-rodona és d’unes dimensions immenses des de tots els punts de vista. La seva fundació data del 1919 i les seves instal·lacions estan formades per diverses construccions. 

Destaca la façana modernista, construïda aquell mateix any, i que presenta la típica imatge de maó d’obra vista i ceràmica que l’arquitecte va deixar a gran part dels seus edificis. Martinell remarcava en el seu llibre Construcciones agrarias en Cataluña, l’entusiasme amb que van treballar els pagesos per obtenir el màxim rendiment del treball individual que cadascú considerava obligat en benefici comú.

«La nostra trajectòria forma part de la història de Vila-rodona i de l’Alt Camp. Si mirem enrere hem de reconèixer i homenatjar les persones que en el seu dia varen decidir construir un celler modernista on avui, de forma excepcional, s’hi treballa a ple rendiment. A més, s’hi treballa pensant en el futur, amb inversions que fan que innovem en la producció i que busquem, com així ho varen fer els nostres avantpassats, eines que ens garanteixin el futur de la nostra activitat», va dir el president de la cooperativa, Adrià Rabadà i va afegir que «ells ens representen a tots i són un actiu que tenim per emmirallar-nos. En aquest sentit, voldria fer un referent personal d’aquelles persones que m’han inculcat l’estima per un ofici com és la pagesia i per una entitat com és el Celler Cooperatiu». 

Centenars de veïns i veïnes del municipi, i familiars i amics de la gent que hi ha format part van estar presents a l’acte. «Nosaltres, com els nostres avantpassats ara fa 100 anys volem ser responsables de les nostres decisions i agafem el testimoni del rigor i del treball. Fa cent anys es va iniciar aquest projecte. Ells van aixecar aquest edifici que avui encara és viu i actiu», va recordar el president Adrià Rabadà i va assegurar que «nosaltres continuarem mantenint la nostra passió i una forma de viure que fa que avui en dia siguem referent per nosaltres mateixos i també per totes les empreses on participem».

L’any 2007 la cooperativa va voler potenciar el producte embotellat associant-se amb altres cooperatives sota la marca Castell d’Or. Macabeu, Parellada, Xarel·lo, Chardonnay,  com Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon i Merlot. Aquestes són les varietats que elaboren.Actualment el celler té 650 socis i genera un negoci de 9’5 milions d’euros. Pel que fa l’empresa Castell d’Or ha invertit 5 milions d’euros en l’ampliació de les instal·lacions de Vila-rodona. 

El nou edifici, d’uns 10.000 metres quadrats, tindrà dues plantes subterrànies amb una capacitat de vuit milions d’ampolles i un magatzem logístic. Les obres de construcció es troben a la meitat de la fase. Segons el seu president, Adrià Rabadà, «es tracta d’un projecte molt ambiciós, un dels més grans del sector del cava, i que serà molt positiu pels socis de les diferents cooperatives membres del grup». 
En l’actualitat Castell d’Or compta amb tres plantes elaboradores i embotelladores de cava situades a l’Arboç, l’Espluga de Francolí i Vila-rodona, on hi ha la planta més gran.

Comentarios
Multimedia Diari