12 milions d’euros de pèrdues per la riuada només a Montblanc

Aquest dilluns el Consell d’Alcaldes es va reunir per abordar la situació i mirar les actuacions que poden fer conjuntament

12 noviembre 2019 09:50 | Actualizado a 13 noviembre 2019 18:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les pèrdues en danys per la riuada del passat 22 d’octubre podria superar els 12 milions d’euros només a Montblanc. Hi ha més de 100 hectàrees afectades. La capital de la Conca de Barberà i altres municipis estan començant a quantificar econòmicament les grans destrosses provocades pel desbordament del Francolí, pendents que el Consell de Ministres doni llum verda a l’ampliació del reial decret d’ajuts pels aiguats de Múrcia i País Valencià i es puguin incloure els danys del temporal a la Conca i les Garrigues.

Els municipis afectats estan portant a terme les valoracions per la reparació dels danys produïts en els sistemes de sanejament, les infraestructures de serveis bàsics, equipaments, maquinària i camins municipals. La valoració aproximada dels danys a les infraestructures municipals és a Vimbodí i Poblet 1.198.000 euros, a l’Espluga de Francolí, 1.600.000 euros.

A Vilaverd la valoració aproximada és de  108.000 euros, Vilanova de Prades és 496.000 euros, i Vallclara 396.500 euros.La partida inicial de l’Agència Catalana de l’Aigua destinada al restabliment de lleres és de 5.371.000 euros. El Consell Comarcal ha realitzat una valoració aproximada de les obres en els sistemes de sanejament de Montblanc i de l’Espluga-Vimbodí de 3.148.000 euros.

En aquesta estimació, encara no s’han comptabilitzat les infraestructures viàries de competència de carreteres de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona. A més, tampoc s’ha finalitzat la valoració dels danys en propietats privades. De fet, ahir va tenir lloc a l’Ajuntament de Sarral el Consell d’Alcaldes on van abordar la situació i cap on han de treballar. L’Agència Catalana de l’Aigua ha formulat la declaració d’emergència per tal d’actuar de forma immediata a les lleres afectades i ordenar recursos econòmics per restablir els sistemes de sanejament i d’abastament en alta.

També ha procedit a la retirada de vegetació i materials acumulats a la llera, en zones properes a nuclis urbans i als voltants d’obres de fàbrica donat que la permanència d’aquest material a les lleres pot constituir un greu risc de béns i persones davant la possibilitat de nous episodis de crescudes. L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va assegurar ahir a la reunió d’alcaldes que «Estaria bé demanar al Servei d’Ocupació deu o dotze treballadors perquè ajudessin a les tasques que es poden fer a mà». Va afegir que «potser s’hauria d’encarregar un estudi geològic perquè s’han donat aquestes circumstàncies». La setmana vinent els municipis afectats es reuniran per mirar quines actuacions poden fer conjuntament. 

«Anem a contrarellotge, ja que els tècnics no donen abast per fer tots els informes que han de fer abans del dia 22 i ha de fer més de 200 informes», va remarcar l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal qui juntament amb altres alcaldes demanen ampliar el termini d’entrega.

A Vimbodí i Poblet segueixen tenint problemes pel subministrament d’aigua al poble. Reparar-ho costarà 600.000 euros. També tenen molts camins fets malbé, una desena de cases afectades i diversos espais i equipaments del terme, la qual cosa eleva els danys a gairebé un milió d’euros, sense incloure dos ponts ensorrats, que són propietat de la Diputació de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari