125è aniversari del primer celler cooperatiu català

Barberà de la Conca. Tret de sortida dels actes commemoratius, amb homenatge als fundadors de l’entitat agrària

11 marzo 2019 09:50 | Actualizado a 12 marzo 2019 19:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest any 2019, la Cooperativa de Barberà de la Conca commemora els 125 anys de la seva fundació, que va tenir lloc l’any 1894, quan el 8 de març d’aquell any, petits propietaris i parcers van aprovar els estatuts de la Societat de Treballadors Agrícoles, l’embrió de la que ha esdevingut la modèlica entitat que ha arribat als nostres dies, motor de l’economia local.

La fita no sols no podia passar desapercebuda sinó que, sota l’impuls de la mateixa Cooperativa, i en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Barberà, s’està elaborant un conjunt de celebracions i activitats culturals, populars i festives que es desenvoluparan al llarg de l’any, i que aquest cap de setmana s’han encetat amb un emotiu acte d’homenatge en memòria dels fundadors d’aquella incipient societat de camperols.

Dissabte al migdia, un bon nombre de veïns i gent de les rodalies es va congregar davant l’edifici de la Societat (avui convertit en alberg municipal) per ser testimonis del reconeixement de Barberà envers els familiars descendents de quatre dels fundadors de l’entitat. Van rebre una distinció de mans de l’alcalde de Barberà, Marc Rovira, del president de la Cooperativa, Ramon Ribas, i d’altres autoritats assistents.

En el torn dels parlaments, tant el president de la Cooperativa com l’alcalde del municipi van coincidir en destacar «l’empenta i valentia d’aquells homes i dones pioners, que de forma unitària van defensar i dignificar l’agricultura de cara als interessos de les famílies».

Per la seva banda, l’historiador Joan Colet va posar èmfasi en la coincidència de dates: «el dia 8 de març d’aquell any de la fundació amb la data en què es reivindica la igualtat per a les dones». I és que a Barberà en aquells temps les dones van mantenir una lluita «en defensa dels seus drets i renovació de contractes laborals a les vinyes, arribant fins i tot a protagonitzar llargs períodes de vaga», subratllà Colet. Un emotiu poema titulat La catedral pagesa, escrit  expressament per a l’ocasió per part de Judit Queralt, va fer vibrar els records al voltant de la història cooperativista local.

Finalment, l’alcalde Marc Rovira, i el president de l’entitat, Ramon Ribas, van descobrir la placa del monòlit de pedra que commemora l’aniversari. El vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, en al·lusió al monument, que és coronat per un pic, una pala i uns arpiots, digué que aquests «són el símbol del treball d’un passat que ha fornit la manera de ser i d’estimar la nostra terra».

Repàs a la història
Com hem apuntat, la Societat d’Agricultors de Barberà de la Conca és, doncs, una entitat pionera en el cooperativisme agrari a Catalunya i la primera de tot l’Estat espanyol en construir un celler per recollir el raïm dels socis i elaborar en comú, en un context de crisi postfil·loxera. En destacà també el seu caràcter marcadament social, amb la implantació de serveis als associats i les seves famílies fins aleshores inexistents, com eren escolarització i atenció sanitària.

Com va passar en altres poblacions, la Llei de Cooperatives de 1935 va obligar la Societat a fusionar-se amb el Sindicat Agrícola del poble, format per grans propietaris, el qual, l’any 1920 havia encarregat la construcció d’un altre celler a la vila, obra modernista de gran bellesa, de l’arquitecte Cèsar Martinell.

Ambdues entitats continuen unificades des de l’acabament de la Guerra Civil, els cellers de les quals funcionaven simultàniament, encara que com una única cooperativa, fins a l’any 2007, quan el de la Societat va condicionar-se per tal d’allotjar el primer Celler de Viveristes Vitivinícoles, un model d’èxit que ha permès a joves agricultors iniciar el seu projecte de manera tutelada, d’elaboració i comercialització de vins i caves.

La seva creació es deu a un conveni pioner en l’àmbit estatal i europeu, entre la Cooperativa de Barberà, l’Ajuntament de la localitat i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

‘Castell de la Comanda’
La Cooperativa de Barberà elabora i comercialitza des de 1980 cava embotellat sota la marca Castell de la Comanda, que és el nom del seu castell templer, i posteriorment va entrar a formar part del grup Cevipe, cooperativa de segon grau, que actualment és la unitat de producció més gran de la zona Cava a Catalunya.

Així mateix forma part de Castell d’Or, que agrupa diverses cooperatives de la Conca, Alt i Baix Penedès, Alt Camp i Tarragonès i que embotella, comercialitza i exporta els vins de les entitats cooperativistes associades.

Comentarios
Multimedia Diari