2.498 estudiants i 66 mestres impulsen idees per fomentar un esbarjo inclusiu a Tarragona

Han fet cartells i vídeos amb propostes per convertir el temps del pati en una oportunitat única que no exclogui per raons de diversitat o discapacitat.

25 febrero 2019 17:58 | Actualizado a 26 febrero 2019 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 2.498 estudiants i 66 docents de 46 centres educatius de Tarragona han participat en el 35 Concurs Escolar del Grup Social ONCE. Han aportat idees per convertir el temps de l'esbarjo en una oportunitat lúdica i educativa que no exclogui per raons de diversitat o discapacitat.

Sota el lema "Per mi i per tots els meus companys", aquest programa de sensibilització educativa va arrencar el passat mes d'octubre amb la intenció que l'aula treballi de manera activa el canvi d'actituds i els estudiants mantinguin una convivència respectuosa, especialment en aquest moment feliç del ‘cole’, evitant que es converteixi en el contrari.

L'hora de l'esbarjo sol durar entre 20 i 30 minuts. És temps suficient perquè un estudiant se senti al marge dels seus iguals. Per això, aquest concurs busca que els centres percebin l'esbarjo com una part important del seu projecte educatiu i no com un parèntesi en la jornada lectiva. D'aquesta manera es pot convertir en una oportunitat educativa per a la inclusió i la diversió de tots i totes.

En aquest 35 concurs escolar del Grup Social ONCE, en el qual han participat 13.301 escolars de tot Catalunya i 254 docents de 193 centres educatius, han treballat tots els estudiants dels centres públics, concertats i privats, des de Primària fins a Batxillerat, a més d'Educació Especial i Formació Professional.

Els estudiants de Primària i Educació Especial han fet un cartell que reflecteix les seves pautes per a fomentar i reivindicar la diversitat i inclusió al pati, acompanyat d'una audiodescripció. Els escolars de l'ESO, FP i Batxillerat han gravat un videoclip musical, d'un minut de durada, amb un petit guió.

A partir d'aquí, com en anteriors edicions, el concurs ha de passar per tres fases en què els jurats seleccionaran els millors treballs: la fase provincial, la decisió es farà durant el mes de març; la fase autonòmica, al mes d'abril; i la fase estatal.

Els guanyadors absoluts d'aquesta edició gaudiran durant un cap de setmana a Madrid del Campus 'Per mi i per tots els meus companys', en què viuran moments plens d'activitats i experiències innovadores, amb visites culturals i tallers.

L'ONCE, referent en educació inclusiva

El model educatiu inclusiu de l'ONCE és un exemple d'èxit: la taxa d'abandonament escolar d’alumnes cecs o amb greu discapacitat visual al final de l'ESO és només del 5,39%, enfront del 10,60% de la mitjana europea o el 18,30% en la xifra global de l’Estat (Informe taxa abandonament escolar curs 2017/18).

L'ONCE porta anys treballant en aquesta línia de la inclusió acadèmica i social amb models d'intervenció educativa inclusius reconeguts a nivell internacional. Fins als anys setanta, l'única opció educativa per a l'alumnat amb ceguesa o discapacitat visual greu era l'escolarització a les escoles específiques de l'Organització.

A partir dels anys vuitanta, la legislació educativa canvia i també la societat. Es donen nous plantejaments educatius i els primers intents d'integració. Es creen els Equips Específics d'atenció educativa a persones amb discapacitat visual, es reconverteixen les escoles de l'ONCE en Centres de Recursos Educatius i se signen els convenis de col·laboració en matèria d'atenció educativa a alumnes amb discapacitat visual, entre l'ONCE i les administracions amb competències educatives. A Catalunya, es signa el primer conveni l’any 1985.

Gràcies a això, actualment gairebé el 99% de l'alumnat amb discapacitat visual s'escolaritza en col·legis ordinaris, al seu poble, barri o ciutat de residència, seguint el currículum escolar oficial. Aquest bagatge i aquesta experiència són la base d'aquesta edició, on tot el material educatiu ha estat elaborat per especialistes de l'educació per abordar (en línia al currículum escolar) els grans principis de l'escola del futur, l'escola per a tots i totes.

Comentarios
Multimedia Diari