200 anys de la història de Valls ala sala d'exposicions de l'AAEET

És una petita mostra de l'arxiu de Josep Maria Baiget, vallenc que ha dedicat molts anys dela seva vida al col·leccionisme, tot guardant documents que creia d'interès cultural

19 mayo 2017 23:40 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Documents històrics de la ciutat de Valls d’entre 1739 i 1939 és el que es pot veure a la nova exposició organitzada per la Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’AAEET. Vida social, comercial, política, econòmica o religiosa són alguns dels apartats que s’hi poden trobar.

Aquesta és una petita mostra de l’arxiu particular del vallenc Josep Maria Baiget. «He dedicat la major part de la meva vida al col·leccionisme, guardant coses que potser la gent no li donava molta importància en el seu moment, però que jo creia que per la ciutat i la gent de Valls podia tenir cert valor cultural», va dir Baiget en l’acte d’inauguració fet divendres al vespre.

L’alcalde, Albert Batet, va agrair la tasca feta per Baiget i va destacar que l’exposició permet veure com la ciutat ha crescut i s’ha desenvolupat. «Per saber on vas, has d’entendre d’on véns. Llavors saps on estàs i pots planificar cap on vas», va afegir.

Tal com va destacar el president de la Secció de Filatèlia de l’AAEET, Enric Nogués, a la mostra s’hi poden trobar moltes curiositats. Hi ha, per exemple, un document datat de 1927 on la Cooperativa Elèctrica de Valls convocava els consumidors d’electricitat de la ciutat a una reunió per informar-los de la posada en funcionament de la cooperativa.

També destaca tota la documentació que fa referència a entitats o associacions de la ciutat, com és el cas del Centre de Lectura –una societat instructiva i recreativa–, la programació del Teatre Principal a principis del segle XX o un calendari per estrenar de la sastreria Garriga de 1921. El document més antic que hi ha a l’exposició és, però, un títol de batxiller imprès sobre pergamí amb el segell de la Universitat de Cervera i a favor d’un vallenc, Joseph Gassol. Data del 4 d’abril de 1739.

Divendres, una vintena de persones es va reunir a la sala d’exposicions de l’AAEET i va poder xafardejar una estona entre els documents d’una exposició que es podrà visitar de dilluns a divendres, de les set de la tarda a les nou del vespre. Un dels documents més assenyalats pels visitants va ser un plànol de Valls de 1881 on hi ha publicitat dels diferents comerços de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari