30 anys d’escola de vida i de cant

Perseverància. La de l’Schola Cantorum dels Amics de la Catedral durant tres dècades de cant en la litúrgia i en concerts

17 noviembre 2018 11:39 | Actualizado a 20 noviembre 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

N’hi ha aniversaris d’estrèpit. D’altres, serens. Avui en vigílies de Santa Cecília, honorada el dia 22 com a patrona dels músics, hem parat l’oïda a 30 anys de sons espirituals. L’Schola Cantorum dels Amics de la Catedral fou fundada el 1988, reprenent la tradició dels conjunts de veus per acompanyar les celebracions del cicle litúrgic a la seu metropolitana i primada. 

Per Santa Tecla de 1991 vaig descobrir l’ànima d’aquesta formació, gràcies al treball compartit amb els etnomusicòlegs de la Fonoteca de la Generalitat. L’avui ja traspassat Josep Crivillé i Ramon Vilar em feren comprendre la importància dels sons gestats en el temple principal de la ciutat. Les campanes, l’orgue i la veu eren indissociables d’una celebració patrimonial de primer ordre a la qual alguns volíem retornar l’esplendor perduda. 

Patrimoni musical

Vam teixir complicitats, que han perdurat, amb el director de l’Schola, l’home nascut a Almoster fa gairebé 80 anys, mossèn Miquel Barbarà i Anglès. Havien reprès els Goigs a Santa Tecla, a partir d’una lletra anònima del segle XVIII i de la música que Enric Prats i Martí havia rescatat fent-la cantar a algú que la recordava. Aquesta forma literària i melòdica dedicada a la patrona, documentada a finals del XVI, quedà bellament enregistrada en el doble cd de la festa gran de la ciutat, editat el 1993.

Ara els cantaires compten amb orquestra pròpia, cor infantil i cor jove, amb unes 150 persones directament vinculades. Totes són dignes successores de la pràctica esdevinguda patrimoni i que a la catedral es remunta al segle XII, amb el precentor Ramon de Terme com a encarregat del cant de la seu i de les escoles locals de salms i veu. 

El Miquel em diu que «l’Schola és una escola de vida», escola que el darrer octubre ha recordat els 45 membres de l’entitat que ja no són entre ells, celebrant una missa emotiva. L’actual mestre de capella de la catedral, càrrec instituït pel Capítol Catedral el 1477, reflexiona sobre aquest diàleg entre la vida, la mort i la resurrecció en una composició escrita en quatre dècades, Un temps indefinit i eternitat.

Oratori excels

Des dels orígens l’Schola també ha ofert un repertori sacre en format de concert amb esperit cultural. Divendres 14 de desembre a les 20 h interpretaran a la catedral l’oratori Pontifical de Flames, obra complexa amb lletra de mossèn Miquel Melendres i música de mossèn Francesc Tàpies i Torres, del qual Barbarà fou alumne. 

Nascut el 1898, Tàpies guanyà la plaça de mestre de capella a Tarragona el 1927. Des d’aleshores hi residí, exercint al Seminari com a professor de piano, gregorià i director de l’Schola Cantorum. El 1931 creà l’Escola de Música de Tarragona.

Escriví prop de 250 obres, composicions litúrgiques i pietoses, com misses, motets, rosaris i trisagis. N’excel·leixen quatre oratoris: el Pontifical (1959), dedicat a Sant Fructuós; Pablo, Heraldo de Cristo (1963); Ramon Llull a Montserrat (1964) i Verge de Misericòrdia (1965). El prestigiós musicòleg Francesc Bonastre considerà que són «el testimoni més preuat de la veritable categoria estètica sorgida de l’estudi de les grans obres, antigues i coetànies, i l’aplicació a la litúrgia». 

L’assaig

Cada dilluns a quarts de 8 del vespre l’Schola prepara el Pontifical, dividida en les diferents veus i repartida en sales del Seminari i Casa Balcells, al pla de la Seu.

A tres quarts de 9 es troben a la seu social, al mateix Seminari, per a l’assaig conjunt. Treball constant i rigorós sota la batuta de Barbarà, que també es fa amb l’orquestra cada dimecres en la sala dels vestidors dels canonges a la catedral. Sumant els col·laboradors d’altres corals, 180 veus espirituals cantaran des de la catedral. 
 

Comentarios
Multimedia Diari