4.000 nous casos de càncer cada any al Camp i l'Ebre

Més d'un centenar d'experts d'arreu d'Europa es reuniran a Reus els pròxims 14 i 15 de maig

19 mayo 2017 22:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tendència creixent de casos de càncer al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en les darreres dècades. Si als vuitanta es donaven 1.600 casos nous a l'any, ara la xifra de malalts ha crescut fins als 4.000 nous casos detectats cada any. Els experts atribueixen aquest fort augment a tres raons: una major població, més envelliment d'aquesta i la persistència de factors de risc, com el tabac o l'obesitat. A partit d'aquí, s'extrapola que un de cada dos homes patirà un càncer, i en el casos de les dones, una de cada tres. Són dades que s'han donat a conèixer aquest dilluns a Reus, en el marc de la presentació d'una jornada anual que reunirà 150 professionals de tot Europa els pròxims 14 i 15 de maig.

Fira Reus acollirà aquest cap de setmana la 40a reunió del Grup per Epidemiologia i l'Enregistrament del Càncer en els Països de Llengua Llatina (GRELL). Aquest grup reuneix professionals dels registres de càncer a països europeus, però també del nord d'Àfrica i de Llatinoamèrica. El congrés se celebra de forma rotativa entre els països mebres del grup i enguany té lloc a Reus. L'organització local del congrés està a càrrec de la Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), institució responsable del Registre de Càncer de Tarragona, que ja té un funcionament de més de 30 anys, és el tercer més antic de l'Estat i el més antic de Catalunya. Amb un total de 37 comunicacions orals, aquest serà l'any en el qual es presentaran més treballs -un total de nou. Per exemple, per primer cop es presentaran treballs vinculats a la geografia, en concret, uns mapes del càncer al Camp i les Terres de l'Ebre, que s'editaran en uns mesos.

Jaume Galceran, director de la FUNCA, ha explicat que, des dels anys vuitanta, els casos de càncer no han parat d'augmentar a la demarcació, fins arribar als 4.000 nous casos, sense comptar els de pell. Segons Galceran, alguns càncers van a més, com el de còlon, mama o pròstata, i d'altres, remeten, com el d'estómac, una tònica compartida en els països desenvolupats. "Estem agafant un patró de país més industrialitzat", ha afirmat. També existeixen diferències en relació a la supervivència del pacient afectat, segons el càncer. Si el de pàncrees es manté com un dels més agressius i, des de fa vint anys, només viuen un 4% o 5% dels pacients en els cinc anys de malaltia, amb el de mama el percentatge ha millorat notablement, del 65% al 85% de supervivència en la primera etapa del càncer. Galceran ha afegit que amb el pas dels anys també ha evolucionat molt la metodologia de les estadístiques, avui en dia molt més complexes, així com l'efectivitat de les teràpies.

Comentarios
Multimedia Diari